Στα άκρα οι σχέσεις ΕΕ-Ιταλίας: Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός διαμηνύει η Ρώμη

Στα άκρα οι σχέσεις ΕΕ-Ιταλίας: Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός διαμηνύει η Ρώμη
Η ιταλική σημαία σε συγκέντρωση της Λέγκας του Βορρά που αποτελεί τον μικρό κυβερνητικό εταίρο της σημερινής κυβέρνησης στην Ιταλία. AP

«Είμαστε βέβαιοι για τον προϋπολογισμό, δεν θα τον αλλάξουμε», δηλώνει ο Ματτέο Σαλβίνι. «Να δαγκώνετε την γλώσσα σας», προσθέτει ο Ντι Μάιο.

Στις δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τον προϋπολογισμό, Γκίντερ Έτινγκερ, απάντησε τόσο ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, όσο και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο στην Ιταλία. «Είμαστε βέβαιοι για τον κρατικό προϋπολογισμό μας, δεν θα τον αλλάξουμε. Σταματήστε και αφήστε την ιταλική κυβέρνηση να δουλέψει υπέρ των Ιταλών», τόνισε ο Σαλβίνι.

Ο δε Λουίτζι Ντι Μάιο πρόσθεσε μέσω διαδικτύου: «Ο Έτινγκερ και όλοι οι ευρωπαίοι επίτροποι θα έπρεπε να αρχίσουν να φέρονται ως σοβαροί άνθρωποι και να δαγκώνουν την γλώσσα τους τρεις φορές πριν να κάνουν δηλώσεις, όπως ο ήρωας Πάλομαρ, του συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο. Ο ήρωας αυτός, αν την τρίτη φορά που δάγκωνε την γλώσσα του ήταν ακόμη πεπεισμένος γι’ αυτό που ήθελε να πει, το έλεγε. Αλλιώς σώπαινε. Κι έτσι περνούσε εβδομάδες και ολόκληρους μήνες σωπαίνοντας».

Κόντρα με Γιούνκερ

Την Τρίτη, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στην Ιταλία υποδέχθηκαν τις αναφορές του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι “αν δεχόμασταν παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού, θα μας προπηλάκιζαν” με ειρωνικά σχόλια.

Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης κατέθεσαν τελικά το προσχέδιο προϋπολογισμού τους στην Κομισιόν. Παρά το θρίλερ της εκπνοής της 12ης βραδινής της 15ης Οκτωβρίου. Η Ιταλία άφησε τελικά την ημερομηνία να εκπνεύσει, όπως και η Πορτογαλία. Η ιστορία πάντως έχει δείξει ότι ακόμη και να υπάρξει κάποια καθυστέρηση ολίγων 24ώρων, δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα.

Στο παρελθόν, η Ισπανία είχε αργήσει κάποιες μέρες, ενώ η Πορτογαλία δεν είχε στείλει καν προσχέδιο, επικαλούμενη ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει από τον προηγούμενο προϋπολογισμό της!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα