Στα χέρια των αρχών ο Νο1 καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι

default image

Σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε προάστιο των Βρυξελλών, τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Σαλά Αμπντεσλάμ (vid+pics)

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος εδώ και τέσσερις μήνες για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, συνελήφθη την Παρασκευή στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, σε επιχείρηση των βελγικών αρχών.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Αμπντεσλάμ τραυματίστηκε στο πόδι σε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς. Στην ίδια επιχείρηση συνελήφθησαν άλλα δύο πρόσωπα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής.

“Τον πιάσαμε” επιβεβαίωσε πρώτος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, μέσω του Twitter.

Ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη σε επιχείρηση της αστυνομίας σε ένα διώροφο σπίτι στην οδό Κατρ Βεν στο Μόλενμπεκ, την κοινότητα όπου ζούσαν μόνιμα ή περιστασιακά πολλοί από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι.

 

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αποχώρησε βιαστικά από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, όταν πληροφορήθηκε τις εξελίξεις. Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε στο γραφείο του Βέλγου πρωθυπουργού για να ενημερωθεί.

Ο 26χρονος Σαλά Αμπντεσλάμ, Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, ένας μικροκακοποιός που ριζοσπαστικοποιήθηκε αλλά δεν έφυγε ποτέ για να πολεμήσει στη Συρία, πιστεύεται ότι διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Την επομένη των επιθέσεων, με τη βοήθεια συνεργατών του ο 26χρονος διέφυγε από το Παρίσι και έφτασε στο Σάερμπεκ, μια άλλη κοινότητα των Βρυξελλών. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πιθανότατα παρέμεινε επί τρεις εβδομάδες κρυμμένος σε ένα διαμέρισμα όπου στις 10 Δεκεμβρίου, μετά από έρευνα των αστυνομικών, εντοπίστηκαν τα αποτυπώματά του.

 

Ένας τοπικός αξιωματούχος του Μόλενμπεκ περιέγραψε ότι την Παρασκευή, αφού ξεκίνησε η επιχείρηση της αστυνομίας στο σπίτι, “ένας μικρόσωμος νέος, που φορούσε κασκέτο” προσπάθησε να ξεφύγει τρέχοντας αλλά χτυπήθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών και λίγο αργότερα τον παρέλαβε ένα ασθενοφόρο.

Οι βελγικές αρχές έφτασαν πολύ κοντά στον Αμπντεσλάμ στις αρχές της εβδομάδας όταν εντόπισαν, σε μια έρευνα ρουτίνας, τρεις βαριά οπλισμένους άνδρες σε ένα διαμέρισμα χωρίς νερό και ηλεκτρικό, στην κοινότητα Φόρεστ που γειτονεύει με το Μόλενμπεκ. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών με Καλάσνικοφ και τουφέκια, τραυματίζοντας ελαφρά τέσσερις από αυτούς. Ο ένας τους, ο Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, σκοτώθηκε από τα πυρά ενός σκοπευτή των ειδικών δυνάμεων αλλά οι άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν και καταζητούνται.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι στο διαμέρισμα του Φόρεστ εντοπίστηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σαλά Αμπντεσλάμ.

την Παρασκευή διαπιστώθηκε επίσης ότι ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ είναι κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο πρόσωπο με τον Σαμίρ Μπουζίντ, τον άνθρωπο που παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στους καμικάζι του Παρισιού. Χρησιμοποιώντας το ψεύτικο όνομα Σαμίρ Μπουζίντ ο Μπελκαΐντ έστειλε 750 ευρώ από τις Βρυξέλλες στη Χάσνα Αϊτμπουλασέν, την εξαδέλφη ενός από τους δράστες, του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Η Αϊτμπουλασέν και ο Αμπαούντ σκοτώθηκαν την 18η Νοεμβρίου σε μια επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στο κρησφύγετό τους, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.

Ένας άνδρας με το όνομα Σαμίρ Μπουζίντ είχε περάσει από τα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία στις 9 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Σαλά Αμπντεσλάμ και κάποιον που χρησιμοποιούσε επίσης πλαστή ταυτότητα με το όνομα Σουφιάν Καγιάλ.

Σύμφωνα με τη δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT το όνομα του Μπελκαΐντ περιλαμβάνεται στις λίστες με τους μαχητές του ΙΚ που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο. Με βάση αυτούς τους καταλόγους, ο Αλγερινός είχε δηλώσει πρόθυμος να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας.

Οι βελγικές και οι γαλλικές αρχές αναζητούν έναν ακόμη ύποπτο, τον Μοχάμεντ Αμπρινί, 30 ετών ο οποίος θεάθηκε στις 11 Νοεμβρίου σε ένα βενζινάδικο, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Παρίσι με τις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον Σαλά Αμπντεσλάμ.

Μήνυμα Ομπάμα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προκειμένου να τους «συγχαρεί» μετά τη σύλληψη σήμερα στις Βρυξέλλες του Σαλά Αμπντεσλάμ, του βασικότερου υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

«Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Γαλλίας για να τον συγχαρεί για την έκβαση της επιχείρησης και της επέμβασης (…) εναντίον των τρομοκρατών» γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής προεδρίας.

Επιπλέον, ο Βέλγος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε με ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι δέχθηκε «τα συγχαρητήρια του Αμερικανού προέδρου», ενώ συνόδευε το μήνυμά του με μία φωτογραφία όπου απεικονίζεται με το τηλέφωνο στο χέρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα