Σταθερά μπροστά η Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις

Σταθερά μπροστά η Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις
PHOTOGRAPH: THOMAS TRUTSCHEL/PHO

Μιάμιση εβδομάδα πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ βρίσκονται πάντα επικεφαλής στις προτιμήσεις, παρά την ελαφριά άνοδο που καταγράφει ο κύριος αντίπαλός τους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση της Μέρκελ με τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της Πέερ Στάινμπρουκ την 1η Σεπτεμβρίου, οι συντηρητικοί (CDU-CSU) πιστώνονται με το 39% της πρόθεσης ψήφου —δηλαδή μια μονάδα λιγότερη απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα— ενώ το SPD σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες, φθάνοντας το 25%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του εβδομαδιαίου περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL.

ι συντηρητικοί θα μπορούσαν συνεπώς να συνεχίσουν να κυβερνούν μαζί με τους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους τους, τους φιλελεύθερους του FDP, οι οποίοι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση κερδίζουν μια μονάδα και φθάνουν στο 6%, καθώς ο πιθανότερος εταίρος του SPD, οι Πράσινοι, χάνουν δύο μονάδες και πέφτουν στο 9%. Η σημερινή πλειοψηφία συγκεντρώνει το 45% της πρόθεσης ψήφου, η αντιπολίτευση το 34%.

Σε όρους δημοτικότητας, ο Στάινμπρουκ κέρδισε 3 μονάδες μέσα σε μια εβδομάδα, φθάνοντας το 26%, όμως εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλη απόσταση από την Μέρκελ που συγκεντρώνει τις διπλάσιες προτιμήσεις (52%, -3 μονάδες).

"Οι σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να ξανακερδίσουν ένα μέρος των παλιών ψηφοφόρων τους που ήταν στο στρατόπεδο των αναποφάσιστων ή είχαν στραφεί προς τους Πράσινους", σχολίασε ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa, ο Μάνφρεντ Γκίλνερ.

Οι οικολόγοι φαίνεται συνεπώς ότι είναι οι μεγάλοι χαμένοι στην έρευνα αυτή, καθώς περνούν κάτω από το όριο του 10% για πρώτη φορά από το Μάιο του 2009. Το Μάρτιο του 2013 είχαν το 16% της πρόθεσης ψήφου.

Σύμφωνα με τον Γκίλνερ, οι Πράσινοι έκαναν το στρατηγικό λάθος να επιλέξουν ως κύριο προεκλογικό θέμα τους την κοινωνική δικαιοσύνη, προνομιούχο θέμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και του SPD.

Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς "Ντι Λίνκε", με το οποίο το SPD και οι Πράσινοι λένε πως δεν θέλουν να κυβερνήσουν, αυξάνει τη δύναμή του για δεύτερη φορά φέτος φθάνοντας στο 10%, ενώ το κόμμα AfD που τάσσεται κατά του ευρώ χάνει μια μονάδα και πέφτει στο 3%, δηλαδή κάτω από το όριο του 5% που του επιτρέπει να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε από τις 3 ως τις 9 Σεπτεμβρίου μεταξύ 2.500 προσώπων.

SHARE:

24Media Network