Στέισι Έιμπραμς: Αυτή η Αφροαμερικανίδα ετοιμάζεται να γράψει ιστορία στις εκλογές

Στέισι Έιμπραμς: Αυτή η Αφροαμερικανίδα ετοιμάζεται να γράψει ιστορία στις εκλογές
Η Στέισι Έιμπραμς με τον Μπαράκ Ομπάμα AP

Από τον Μπαράκ Ομπάμα μέχρι την Όπρα Γουίνφρεϊ, άπαντες σπεύδουν να στηρίξουν την πρώτη μαύρη γυναίκα που είναι υποψήφια για θέση κυβερνήτη στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Πόσο δε που απέναντι της έχει ως αντίπαλο έναν υποψήφιο που κατηγορείται για "μαγειρέματα" πριν την κάλπη.

Είναι υποψήφια για τη θέση του κυβερνήτη της Τζόρτζια – η πρώτη μαύρη γυναίκα υποψήφια μεγάλου κόμματος για το αξίωμα αυτό στις ΗΠΑ– και αν εκλεγεί θα γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα κυβερνήτης της χώρας. Η 45χρονη δικηγόρος Στέισι Ιβόν Έιμπραμς είναι η πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Τζόρτζια, μιας πολιτείας την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε με πέντε ποσοστιαίες μονάδες διαφορά στις προεδρικές του 2016.

Η Έιμπραμς καλείται να αναμετρηθεί με τον ρεπουμπλικανό Μπράιαν Κεμπ, εις βάρος του οποίου έχουν κατατεθεί μηνύσεις από οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών. Οι οργανώσεις αυτές ζητούν με τη μήνυσή τους να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα του Κεμπ, ο οποίος είναι και υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζια και άρα αρμόδιος για την εκλογική διαδικασία, κατηγορώντας τον ότι έχει καθυστερήσει τις εγγραφές περισσότερων από 50.000 ψηφοφόρων προκειμένου να ενισχύσει την προεκλογική του εκστρατεία. Σύμφωνα μάλιστα με τις οργανώσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των αμφισβητούμενων αιτήσεων, τις εγγραφές των οποίων έχει καθυστερήσει ο Κεμπ, αφορά μαύρους ψηφοφόρους.

Ο πρ ώην πρόεδρος των ΗΠΑ και κυβερνήτης της Τζόρτζια Τζίμι Κάρτερ ζήτησε από τον Κεμπ να παραιτηθεί, αλλά ο ίδιος αρνείται και υποστηρίζει ότι εφαρμόζει δίκαια τους νόμους της πολιτείας. O Kεμπ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται “πολιτικά μη ορθός συντηρητικός”, είναι ένας γνήσιος εκπρόσωπος “της σχολής Τραμπ”. Ενδεικτικό είναι ότι σε ένα από τα πρώτα προεκλογικά του σποτ, ανακοίνωνε: «πήρα μεγάλο φορτηγό, μόνο για την περίπτωση που χρειαστεί να μαζέψω εγκληματίες παράνομους και να τους γυρίσω στα σπίτια τους».

Περίπου μια εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, ο Κεμπ ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ντιμπέιτ μαζί της για να μπορέσει να παραστεί σε συγκέντρωση του Τραμπ στην Τζόρτζια. Στη συνέχεια κατηγόρησε εκείνη για την ακύρωση λέγοντας ότι η Έιμπραμς δεν θέλησε να ορίσει άλλη ημερομηνία. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο αντίπαλός της επιχείρησε να την παρουσιάσει ως μια “ακραία φιλελεύθερη” και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είναι υποψήφια “των ανοιχτών συνόρων και οπαδός του εγκλήματος”.

Εκείνη δεν απάντησε στο ίδιο ύφος και επέλεξε αντίθετα να δώσει έμφαση στις προτάσεις της περί αναβάθμισης των υποδομών και στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων.

Η Έιμπραμς, ως προοδευτική και μαύρη, απευθύνεται στις μειονότητες, μια ομάδα στην οποία έχει επικεντρώσει ως έναν μεγάλο βαθμό την εκστρατεία της. Πράγματι, από τους περίπου 945.000 κατοίκους της Τζόρτζια, οι οποίοι έχουν ήδη ψηφίσει, περίπου το 30% είναι μαύροι, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με εκείνο των ενδιάμεσων εκλογών του 2014. Μάλιστα, πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Βόρεια και η Νότια Καρολίνα δεν έχουν μέχρι στιγμής καταγράψει παρόμοια αύξηση μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, κάτι που υπογραμμίζει πόσο ενεργή είναι η βάση της Έιμπραμς.

Η Έιμπραμς κατεβαίνει στις εκλογές με μια προοδευτική πλατφόρμα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να την στηρίξει. Δεσμεύεται να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση, έχει ζητήσει την επέκταση των μέτρων ελέγχου της οπλοκατοχής, ενώ έχει θέσει ως πρώτη της προτεραιότητα την επέκταση του Medicaid (του κρατικού ασφαλιστικού προγράμματος υγείας το οποίο παρέχει κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος). Θα ήθελε να αυξήσει τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ υποστηρίζει την μεταρρύθμιση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης με την μορφή της κατάργησης της χρηματικής εγγύησης για τους φτωχούς κατηγορούμενους.

Είναι υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής και της αποποινικοποίησης της κατοχής μικροποσότητας μαριχουάνας. Γεννήθηκε στο Μισσισίπι σε φτωχή οικογένεια και έφθασε στην Τζόρτζια μαζί με τους γονείς της στο γυμνάσιο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά και Κοινωνιολογία, σε ένα ιστορικό πανεπιστήμιο για μαύρες φοιτήτριες, το Spelman, Νομική στο Yale και Δημόσια Διοίκηση στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

Εκτός από δικηγόρος και πολιτικός δηλώνει και συγγραφέας. Έχει δημοσιεύει πολλά άρθρα για θέματα δημόσιας διοίκησης, φορολογίας και μη κυβερνητικών οργανισμών. Υπογράφοντας με το ψευδώνυμο Σελένα Μοντγκόμερι, η Έιμπραμς έχει βραβευτεί για πολλά ρομάντζα που έχει γράψει. Η ίδια μάλιστα υποστηρίζει ότι τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από 100.000 αντίτυπα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα