Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία New START

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία New START
Ρωσικά στρατεύματα δίπλα σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Topol-M AP Photo/File

Η Ρωσία παραβιάζει μια βασική συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεχίζει να αρνείται να επιτρέψει επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία ότι δεν τηρεί τη συνθήκη New START (Νέα Συμφωνία για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων) καθώς διέκοψε τις επιθεωρήσεις και ακύρωσε τις συνομιλίες που προβλέπονταν στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έφτασε ωστόσο στο σημείο να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αύξησε το πυρηνικό οπλοστάσιό της πέραν του συμπεφωνημένου ορίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζήτησαν από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, να τους αναφέρει μέχρι σήμερα Τρίτη (31/01) εάν η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη.

“Η Ρωσία δεν τηρεί την υποχρέωσή της να διευκολύνει τις επιθεωρήσεις στο έδαφός της”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Πέρσι, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναβάλει τη σύνοδο που προβλεπόταν να διεξαχθεί τον Νοέμβριο μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών με αντικείμενο τις επιθεωρήσεις αυτές, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για “εχθρότητα” και “τοξικότητα”. Αυτή η συμβουλευτική επιτροπή είχε συνεδριάσεις για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2021.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναφέρει το CNN, λέει ότι η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση, εάν “επιτρέψει τις δραστηριότητες επιθεώρησης στο έδαφός της, όπως έκανε για χρόνια βάσει της Συνθήκης New START” και επίσης προγραμματίσει μια συνεδρίαση της επιτροπής.

Τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι το τελευταίο στοιχείο που απομένει στη διμερή συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να λήξει σε τρία χρόνια χωρίς αντικατάσταση.

Ερωτηθείς εάν η Μόσχα θα μπορούσε να οραματιστεί ότι δεν υπάρχει συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο εθνών όταν η επέκταση της Συνθήκης New START του 2011 τελειώσει μετά το 2026, ο Ριάμπκοφ είπε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti τη Δευτέρα, πως “αυτό είναι πολύ πιθανό σενάριο“.

Σύμφωνα με τη συνθήκη New START – τη μόνη συμφωνία που έχει απομείνει που ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου – η Ουάσιγκτον και η Μόσχα επιτρέπεται να διενεργούν επιθεωρήσεις η μια στις εγκαταστάσεις όπλων της άλλης, αλλά λόγω της πανδημίας Covid-19, οι επιθεωρήσεις έχουν σταματήσει από το 2020.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την είχε παρατείνει για μια πενταετία, δηλαδή μέχρι το 2026.

Η συμφωνία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράφηκε το 2010 και προβλέπει τον περιορισμό των οπλοστασίων των δύο χωρών στις 1.550 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές, δηλαδή να μειωθούν κατά περίπου 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο όριο που είχε τεθεί το 2002.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version