Στελέχη Λαϊκής: “Έφυγαν δισ. ευρώ από Κύπρο για Ελλάδα. Έχουμε στοιχεία, φοβόμαστε για τη ζωή μας”

default image

Κατάθεση βόμβα από στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας στη Βουλή της Κύπρου. Έκαναν λόγο για σκάνδαλο δισεκατομμυρίων. Αρνήθηκαν να κατονομάσουν τους υπαίτιους

Ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν την καταλήστευση, που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής Τράπεζας, από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω, δήλωσαν στη Βουλή ότι κατέχουν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Αντρέας Φιλίππου και τα μέλη του Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, όταν πλέον αυτή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.

Οι τρεις σύμβουλοι, που συνοδεύονταν στη Βουλή και από τον νομικό σύμβουλο της Λαϊκής Δ. Αραούζο, μιλώντας χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, έκαναν λόγο για “τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο “Φιλελεύθερος”, ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Λαϊκής κατάγγειλαν ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, “διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της τράπεζας”.

Όταν κλήθηκαν από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους και είπαν ότι το ρίσκο, που καλούνται να αναλάβουν είναι πολύ μεγάλο.

Στη συνεδρία κλήθηκε εσπευσμένα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος είπε στα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής ότι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή.

Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν, τα στοιχεία που θα κατατεθούν θα χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και θα φυλάγονται σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Στο μεταξύ, τεράστιο είναι το κόστος που επωμίζεται η Κύπρος, διότι η Λαϊκή Τράπεζα αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς καταθέσεις και να αντλεί ρευστότητα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ELA), που μέσα σε μερικούς μήνες εκτοξεύθηκε στα 9,2 δισ. ευρώ.

Μόνο από την Ελλάδα, η Λαϊκή Τράπεζα μεταφέρει στην Τράπεζα Κύπρου χρέος προς τον ELA ύψους 3,8 δισ. ευρώ, ένα δεδομένο που προκάλεσε αντιδράσεις στην τελευταία και οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της και άλλων τεσσάρων μελών του ΔΣ.

Τα μέτρα που δρομολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και της μεταφοράς της «καλής» Λαϊκής στην Κύπρου, εξασφαλίζει στο τραπεζικό σύστημα και στην ίδια την Τράπεζα ικανοποιητική ρευστότητα, προκειμένου να διασωθεί και να καταστεί ένα ισχυρό τραπεζικό συγκρότημα, υποστηρίζουν Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

Η Τράπεζα Κύπρου τέθηκε σε διαδικασία εξυγίανσης, προκειμένου κάτω από τον σχετικό νόμο να ληφθούν οι αποφάσεις για το “κούρεμα” καταθέσεων και να απορροφήσει την “καλή” Λαϊκή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν από διάφορες πηγές δεν αποκλείουν το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων να ξεπεράσει το 40% και ίσως να αγγίξει και το 50%.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα