Στη Γενεύη οι έξι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων για την τελική συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά

default image

Επιχείρηση τελικής συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά στη Γενεύη

Στη Γενεύη της Ελβετίας για ένα νέο γύρο κρίσιμων συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μεταβαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι παγκόσμιων δυνάμεων. Των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γερμανίας.

Ήδη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στη Γενεύη την Παρασκευή το βράδυ και συναντήθηκε με τον ομόλογο του, του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον εν αναμονή των αφίξεων των άλλων υπουργών.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς και ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στη Γενεύη για να λάβουν μέρος στις “έντονες” τελικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία με την οποία το Ιράν θα περιορίσει την ατομική δραστηριότητά του σε αντάλλαγμα για μερική ανακούφιση της Τεχεράνης από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Στην Ελβετία μεταβαίνει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατόπιν συνεννόησης με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συντονίζει τις συνομιλίες με το Ιράν εξ ονόματος των έξι δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το ταξίδι του Κέρι στη Γενεύη κρίθηκε αναγκαίο, καθώς όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην ελβετική πόλη, ένα σημαντικό σημείο τριβής στις προκαταρκτικές συνομιλίες σε επίπεδο διπλωματών οι οποίες ξεκίνησαν την Τετάρτη φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί. Όπως ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Κέρι αποφάσισε να μεταβεί στη Γενεύη « υπό το φως της προόδου που σημειώνεται » και «με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία».

Από την πλευρά του γάλος ΥΠΕΞ Λοράντ Φαμπιούς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η Γαλλία έχει τηρήσει την πιο σκληρή γραμμή σε σχέση με τις άλλες δυτικές δυνάμεις και επανειλημμένα έχει προτείνει στην ομάδα των έξι να μην κάνουν πάρα πολλούς συμβιβασμούς με την Τεχεράνη .

« Γνωρίζετε τη θέση μας … είναι μια θέση που βασίζεται στη σταθερότητα, αλλά την ίδια στιγμή μια θέση ελπίδας ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Φαμπιούς στο Παρίσι πριν την αναχώρησή του για τη Γενεύη. Στην ελβετική πόλη θα μεταβούν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και της Κίνας Γουάνγκ Γι. Την Παρασκευή το βράδυ, ο εκ των διαπραγματευτών του Ιράν, Αμπάς Αραγχσί ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά παρά την πρόοδο που έγινε σήμερα ( Παρασκευή) εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά θέματα να επιλύσουμε» ανέφερε σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Μεχρ.

Ο ίδιος ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τις πληροφορίες από το ιρανικό Τύπο ότι η ομάδα των 5 +1 έχει αποδεχθεί το δικαίωμα της Τεχεράνης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός της. «Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί », δήλωσε ο ιρανός διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανών, από τις οικονομικές κυρώσεις, το Ιράν χάνει 5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα και μέχρι τώρα έχει ένα έλλειμμα περίπου 120 δισ. δολαρίων. Επιπλέον 100 δισ. δολάρια των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων έχουν δεσμευτεί σε διάφορες τράπεζες στον κόσμο. Εν τω μεταξύ το Ισραήλ εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στην προοπτική μιας ελάφρυνσης των κυρώσεων προς την Τεχεράνη. «Πιστεύουμε ότι η συμφωνία που είναι στο τραπέζι είναι κακή . Εάν υπογραφεί θα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε μετά», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν.

“Παραμένουν δύο ή τρία σημεία απόκλισης”, δήλωσε ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών. “Μένει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει”, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών                   

“Δύο ή τρία σημεία απόκλισης παραμένουν” μεταξύ του Ιράν και των χωρών της ομάδας 5+1 που διεξάγουν διαπραγματεύσεις στη Γενεύη με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγτσί.

“Παραμένουν δύο ή τρία σημεία απόκλισης, ωστόσο οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία. Πρέπει να δούμε αν μπορούμε να διευθετήσουμε τις διαφορές”, δήλωσε ο Αραγτσί πριν από την έναρξη σήμερα το πρωί στη Γενεύη της νέας συνόδου μεταξύ της αντιπροσωπείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των εκπροσώπων της ομάδας 5+1, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Fars.

Την ίδια ώρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κατά την άφιξή του στη Γενεύη δήλωσε ότι “υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία, ωστόσο μένει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα