Στην Αϊτή έγραψαν ιστορία και ήρθε ώρα να τη μάθεις

Στην Αϊτή έγραψαν ιστορία και ήρθε ώρα να τη μάθεις

Μέσα σε μερικές μέρες είδαν το μέλλον τους να εξαφανίζεται και αποφάσισαν να ενωθούν και να δώσουν τον αγώνα τους μαζί. Στο πλευρό τους στάθηκε η ActionAid, υποστηρίζοντάς τους να ιδρύσουν μια ομάδα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Αν σας ζητούσαν να περιγράψετε τη λέξη ελπίδα τι θα ήταν αυτό που θα λέγατε; Ποια επίθετα θα επιλέγατε; Ποιες λέξεις; Η ιστορία που ακολουθεί είναι η ιστορία ανθρώπων που ενώθηκαν και κατάφεραν μια μεγάλη νίκη υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων έχοντας στη φαρέτρα τους ελάχιστα. Συσπειρώθηκαν και κατάφεραν να νικήσουν δίνοντας στη λέξη ελπίδα ένα νέο νόημα!

Πριν φτάσουν όμως στη νίκη, έφτασαν στην καταστροφή. Στις 12 Ιανουαρίου του 2010 και συγκεκριμένα στις 16.53, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Αϊτή. Από τις παραγκουπόλεις γύρω από την πρωτεύουσα μέχρι τα σπίτια του Πορτ-ο-Πρενς, οι περισσότερες δομές κατέρρευσαν. 316.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έμειναν χωρίς στέγη.

H διεθνής κοινότητα στήριξε τη χώρα με 9 δισ. δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εκ νέου ανέγερση ασφαλών κατοικιών. Το Βιομηχανικό Πάρκο του Καρακόλ, κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ κάτω από το σύνθημα «να χτίσουμε την Αϊτή καλύτερα» και χρηματοδοτήθηκε με περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση και από τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Αυτή ήταν και η αρχή του προβλήματος για μία κοινότητα αγροτών (4.000 άτομα), οι οποίοι ενώ κατάφεραν να σώσουν τη γη τους από τον σεισμό δεν μπόρεσαν να την προστατέψουν από το νέο πάρκο που αποφασίστηκε να χτιστεί εκεί που ήταν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους. Από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς γη και με τα δικαιώματά τους να έχουν καταπατηθεί.

Οι εργασίες για την κατασκευή του πάρκου κατέστρεψαν το πιο εύφορο κομμάτι της χώρας στα βορειοανατολικά. Περισσότεροι από 400 αγρότες είδαν τις σοδειές του να αντικαθίστανται από το τσιμέντο. Σοδειές που τους επέτρεπαν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους αλλά και να προμηθεύσουν την τοπική αγορά.

Μέσα σε μερικές μέρες είδαν το μέλλον τους να εξαφανίζεται από μπροστά τους για δεύτερη φορά. Και ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισαν να ενωθούν και να δώσουν τον αγώνα τους μαζί. Στο πλευρό τους στάθηκε η ActionAid, οργάνωση που δραστηριοποιείται κατά της φτώχειας και της αδικίας, υποστηρίζοντάς τους να ιδρύσουν μια ομάδα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Δημιουργήθηκε η Kolektif στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν γυναίκες και άντρες, οι οποίοι μετά τις κανονικές τους δουλειές μοχθούσαν για να κάνουν τις φωνές της κοινότητας να ακουστούν. Και τα κατάφεραν!

Mέλη της ομάδας Kolektif μετά την υπογραφή της συμφωνίας

Μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της χώρας τους αλλά και με τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης κέρδισαν την υποστήριξη που διεκδικούσαν για να για να «χτίσουν» τη ζωή τους από την αρχή. Ως αποτέλεσμα θα λάβουν γη, ευκαιρίες για απασχόληση, αγροτικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και υποστήριξη να δημιουργήσουν μικρές επιχειρήσεις επικεντρωμένες στις γυναίκες.

Αυτό όμως που κάνει την ιστορία αυτών των αγροτών ξεχωριστή, πέρα από τη νίκη που κατάφεραν, είναι ότι έφεραν μεγάλους θεσμούς και οργανισμούς της χώρας τους προ των ευθυνών τους και τους έβαλαν να λογοδοτήσουν για τα πεπραγμένα τους. Με κουράγιο και πίστη η ομάδα Kolektif έγινε παράδειγμα προς μίμηση για το πώς απλοί και καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να αμφισβητήσουν υπερδυνάμεις με πραγματικούς και αποτελεσματικούς τρόπους. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να μας γεμίσει με ελπίδα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid στην Ελλάδα και τον κόσμο εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα