Στις 23 Ιουνίου το δημοψήφισμα στην Βρετανία

Στις 23 Ιουνίου το δημοψήφισμα στην Βρετανία

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Ντέιβιντ Κάμερον (Vid)

Στις 23 Ιουνίου θα κριθεί οριστικά η παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα. Αυτό ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, την επόμενη κιόλας μέρα της κρίσιμης Συνόδου,  σημειώνοντας ότι “η επιλογή είναι τώρα στα δικά σας χέρια”.  Όπως συμπλήρωσε “η Βρετανία θα είναι ασφαλέστερη, ισχυρότερη και σε καλύτερη κατάσταση εάν παραμένει μέλος της Ε.Ε.”, ενώ κατέληξε λέγοντας πως “αυτή η ψήφος μας είναι η μεγαλύτερη απόφαση όλων των εποχών”.

Παρά το γεγονός ότι ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς συμμάχους του Κάμερον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ θα υποστηρίξει την έξοδο από την ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν και η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, υποστηρίζουν τον Κάμερον.

Ειδικότερα, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Το σχόλιο αυτό έγινε, καθώς συναντώνται βασικοί υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης, προκειμένου να εγκρίνουν την ευρωπαϊκή συμφωνία, που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι η συμφωνία αυτή, θα μεταπείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου.

«Η ΕΕ απέχει πολύ από το τέλειο και κανένας δεν πρέπει ν' αμφιβάλλει ότι η συμφωνία αυτή πρέπει ν' αποτελέσει τμήμα μιας συνεχούς διαδικασίας αλλαγής και μεταρρύθμισης», ανέφερε η Μέι, σε δήλωσή της, σύμφωνα με το BBC. «Κατά την άποψή μου, για λόγους ασφάλειας και προστασίας κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, αλλά και του εμπορίου με την Ευρώπη, που διασφαλίζει την πρόσβαση στις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο, εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον να παραμείνουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η Μέι.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, που προσελκύει ψηφοφόρους με την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, η οποία κρύβει τη σοβαρή φιλοδοξία του, να διαδεχτεί τον Κάμερον, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η εφαρμογή της συμφωνίας είναι νομικά υποχρεωτική και δίνει στη Βρετανία, καθεστώς ειδικής εξαίρεσης από τον ιδρυτικό στόχο της ΕΕ, για ακόμη περισσότερη “ένωση” μεταξύ των κρατών-μελών, προσφέρει συμβιβασμούς στα δικαιώματα κοινωνικών παροχών των μεταναστών εργαζόμενων, αλλά και διασφαλίσεις για το χρηματοοικονομικό κέντρο “City” του Λονδίνου.

Με τους Βρετανούς ψηφοφόρους να παραμένουν διχασμένοι σχετικά με την παραμονή ή μη της χώρας τους, στην ΕΕ, το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes αναφέρει ότι μετά τη συμφωνία που επέτυχε ο Κάμερον, οι τοποθετήσεις στοιχημάτων, ευνοούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Μια βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ, θα αποσταθεροποιήσει κομβικά την Ευρώπη, η οποία (ήδη) σπαράσσεται από διαφορετικές τοποθετήσεις γύρω από την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, αλλά και της παράνομης μετανάστευσης, όπως και γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της ζώνης του ευρώ. Η Βρετανία θα πάρει μαζί της, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, το πλουσιότερο ευρωπαϊκό οικονομικό κέντρο, αλλά και τη μία από τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι υποστηριχτές της παραμονής στην ΕΕ, προειδοποιούν ότι μία αποχώρηση από την Ευρώπη θα προκαλέσει και τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου, δρομολογώντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η Βρετανία έχει μία οικονομία 2,9 τρισ δολαρίων θα βρεθεί αντιμέτωπη με μακρόχρονες διαπραγματεύσεις ετών, προκειμένου να συμφωνηθούν οι οικονομικοί όροι του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ.

Οι υποστηρικτές της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ, υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα ευδοκιμήσει εκτός Ευρώπης, καθώς η ΕΕ εξελίσσεται σε ένα γερμανοκυριαρχούμενο μπλόκ, ενώ η παγκόσμια επιρροή της, μειώνεται.

“Πρόκειται για μια θλιβερή συμφωνία,” σχολιάζει ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας. “Ας φύγουμε από την Ευρώπη, να ελέγχουμε τα σύνορά μας, να κυβερνήσουμε τη χώρα μας και να σταματήσουμε να δίνουμε 55 εκατ. λίρες ημερησίως στις Βρυξέλλες,” τονίζει ο Φάρατζ.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Ακολουθούν ορισμένες από τις σημαντικότερες πρόνοιες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία που περιήλθαν σε γνώση του Reuters.

  • ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ

Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»· και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

  • ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της· θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

  • ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

  • ΧΩΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τέλος στο δράμα του Brexit. Συμφωνία παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

SHARE: