Στο περίμενε το πρόγραμμα ταυτοποίησης των αγνοουμένων

default image

Διαβάστε τι αναφέρει για την πορεία του προγράμματος ταυτοποιήσεων των αγνοουμένων ο πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Την πίστη ότι το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων θα γίνει κατορθωτό να επανέλθει σε γοργούς ρυθμούς, στέλνει σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΝΓΚ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Χρ. Φυλακτού, το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων καθυστερεί από το 2009 και όχι από το Μάιο του 2011 και όχι εξ’ υπαιτιότητας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Αυτό, σημειώνει, έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν σοβαρά οι ταυτοποιήσεις για δύο χρόνια, και τους τελευταίους 10 μήνες να σταματήσει παντελώς η ροή δειγμάτων των λειψάνων για τις σχετικές γενετικές εξετάσεις και ταυτοποιήσεις από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

”Δυστυχώς, με αχρείαστες και άδικες προσεγγίσεις από τη ΔΕΑ και ιδιαίτερα από το τρίτο μέλος της, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου επιφορτίζεται για τις τεράστιες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων/πεσόντων”, αναφέρει.

Ο κ. Φυλακτού σημειώνει ότι υπήρξαν παρατεταμένες διαβουλεύσεις μεταξύ ΔΕΑ/UNDP και ΙΝΓΚ, και τελικά μπήκε μπροστά στο Ινστιτούτο, Συμβόλαιο στις 19 Οκτωβρίου 2011, για υπογραφή.

Όμως, προσθέτει, ”με πάσα επισημότητα και αδιάσειστη δέσμευση του Ινστιτούτου αποδοχής του Συμβολαίου στις 16 Νοεμβρίου 2011, που είχε ετοιμάσει η ίδια η ΔΕΑ/UNDP, γραπτώς μας πληροφόρησε ότι το συγκεκριμένο Συμβόλαιο (για το οποίο το Ινστιτούτο είχε, παρεμπιπτόντως, κάνει μεγάλες υπερβάσεις για την αποδοχή του) δεν ήτο πια στο «τραπέζι».

Ο κ. Φυλακτού αναφέρει ότι τους τελευταίους πέντε μήνες, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εκπροσωπείτο στις συναντήσεις της ΔΕΑ και κατ’ επέκταση ούτε σε αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται με το σύμφωνο και των τριών μελών της.

”Τελικά, βρεθήκαμε από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2012, αντιμέτωποι με δύο αλλοπρόσαλλες καταστάσεις. Η ΔΕΑ/UNDP στις 15 Φεβρουαρίου 2011, με το σύμφωνο του τότε Ελληνοκύπριου εκπρόσωπου, προκηρύττει διεθνείς προσφορές για τις γενετικές εξετάσεις ταυτοποίησης, αλλά δίχως τη γνώση της ελληνοκυπριακής πλευράς, παράλληλα όμως μέσω του Προεδρικού Επιτρόπου, διοχέτευσε στο Ινστιτούτο νέο παντελώς διαφορετικό Συμβόλαιο με πάμπολλους αντιδεοντολογικούς όρους, προς υπογραφή”, προσθέτει…

Διαβάστε περισσότερα στο 24h.com.cy.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα