Στο πλευρό των εξεγερμένων η Αφρικανική Ένωση

default image

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Αφρικανική Ένωση, λόγω της διαφαινόμενης νίκης των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη. Ευχές για την έλευση της "νέας εποχής"

Η Αφρικανική Ένωση συγκάλεσε κατεπείγουσα σύνοδο για να συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη εντός της ημέρας, ανέφεραν αξιωματούχοι της Επιτροπής της ΑΕ, καθώς οι εξεγερμένοι μοιάζουν να πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι μετά από 42 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ύστερα από 6 μήνες εμφυλίου πολέμου.

Η κατεπείγουσα σύνοδος του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφαλείας της Ένωσης πρόκειται να λάβει χώρα στις 16:30 στην έδρα της ΑΕ στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

Εξεγερμένοι συνεχίζουν να μάχονται με κυβερνητικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης σήμερα.

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες-μέλη του είναι “πλήρως αλληλέγγυοι” με την κυβέρνηση των εξεγερμένων στη Λιβύη τη στιγμή που οι μάχες μαίνονται σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης.

Ο αλ Αράμπι σε ανακοινωθέν του εξέφρασε “πλήρη αλληλεγγύη στις εξελισσόμενες προσπάθειες του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου”, κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, “ευχήθηκε να επιτύχουν να φέρουν μια νέα εποχή” στη Λιβύη, καθώς και να “διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, όπως και την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία” της χώρας.

Από την Αλγερία, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι η σημαία του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου κυματίζει στην πρεσβεία της Λιβύης στο Αλγέρι.

“Η επίσημη λιβυκή σημαία υπεστάλη στις 03:00 (05:00 ώρα Ελλάδας) και αντικαταστάθηκε με τη σημαία της εξέγερσης”, δήλωσε ένας εργαζόμενος της πρεσβείας.

“Ουδείς εκ των διπλωματών βρισκόταν στη θέση του σήμερα το πρωί. Ούτε ο πρεσβευτής, ούτε ο πρόξενος, ούτε ο υποπρόξενος. Μόνο οι υπάλληλοι της πρεσβείας συνεχίζουν να εργάζονται”, πρόσθεσε. Ο πρεσβευτής, πρόσθεσε, πρόκειται να κάνει μια επίσημη δήλωση αργότερα σήμερα ή αύριο.

Ο Λίβυος πρεσβευτής στο Αλγέρι αρνήθηκε να προβεί σε κάποια δήλωση ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Αλγερία, η οποία έχει εκτεταμένα σύνορα με τη Λιβύη, δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ούτε έχει καλέσει τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα