Πάλι ο Σόιμπλε κατά Ντράγκι. Συμφωνία στο Eurogroup βλέπει το Βερολίνο

Πάλι ο Σόιμπλε κατά Ντράγκι. Συμφωνία στο Eurogroup βλέπει το Βερολίνο
Β. Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών καλεί την ΕΚΤ να αλλάξει σύντομα την πολιτική της. Θετικά τα μηνύματα για συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα από το Βερολίνο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται να εξέλθει της τρέχουσας νομισματικής της πολιτικής «εγκαίρως», προειδοποιώντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια προκαλούν προβλήματα σε κάποιες περιοχές του κόσμου. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο φαίνεται να αισιοδοξεί για την έκβαση του Eurogroup, αναφορικά με την Ελλάδα, αφού η πρόταση για το χρέος που προωθείται παραμένει στη βάση εκείνης που πρότεινες ο Γερμανός και το Μάιο.

«Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές ενθάρρυνε την αδικαιολόγητη ανάληψη κινδύνων, την πολιτική εφησυχασμού, την κακή κατανομή κεφαλαίων και τις φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», ανέφερε ο Σόιμπλε σε ομιλία του.

να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική

«Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και η ΕΚΤ έχει πρόσφατα προχωρήσει σε μικρές τροποποιήσεις στο ανακοινωθέν της με ένα τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υποδεικνύει μια παρόμοια κατεύθυνση.

Αισιοδοξεί για συμφωνία το Βερολίνο

Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει το Βερολίνο όσον αφορά τις προοπτικές συμβιβασμού στο Eurogroup της Πέμπτης, σύμφωνα με την DW. Απομένει το «πακετάρισμα» της συμφωνίας. «Πυρήνας» της οι προτάσεις της 22ας Μαΐου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόταση που κατατέθηκε στο τελευταίο Eurogroup -η «πρόταση Σόιμπλε» όπως πέρασε σε πολλά ΜΜΕ- και η οποία απορρίφθηκε καταρχήν από την ελληνική πλευρά αποτελεί τον «πυρήνα» της συμφωνίας που κυοφορείται.

Αυτή προέκριναν άλλωστε στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ. Το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται και η ίδια η κ. Λαγκάρντ εκλαμβάνεται από αναλυτές ως σαφής ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία και δη προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα