Στο στόχαστρο της Αυστρίας και η Γερμανία: 'Άδικη απέναντί μας' η πολιτική Μέρκελ στο προσφυγικό

Η Καγκελάριος της Γερμανίας ’νγκελα Μέρκελ (Δ) με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν (Α), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009. (EUROKINISSI / POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)
Η Καγκελάριος της Γερμανίας ’νγκελα Μέρκελ (Δ) με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν (Α), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009. (EUROKINISSI / POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ) ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση η Γερμανία. Τεταμένη η πολιτική σχέση Φάιμαν - Μέρκελ, παρά τη στενή τους φιλία. Τι ζητά από τη Γερμανίδα ομόλογό του

Κριτική στην πολιτική της Γερμανίδας ομολόγου του Άγγελας Μέρκελ στο προσφυγικό ασκεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Ντι Πρέσε (Πρέσε αμ Ζόνταγκ), σημειώνοντας πως όταν ένα ή δύο εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να διέλθουν από την Αυστρία, η Γερμανία με τη διεκπεραίωση που κάνει στα σύνορά της, μπορεί σχετικά εύκολα να προκαλέσει συμφόρηση στην Αυστρία, που θα γίνει ενδιάμεση ζώνη, κάτι που είναι άδικο και της προκαλεί ζημία.

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο ίδιος έχει καλή προσωπική σχέση, αλλά πολιτικά η σχέση είναι πολύ τεταμένη, σημειώνει ο Βέρνερ Φάιμαν, προσθέτοντας πως το πλεονέκτημα που έχει η Άγγελα Μέρκελ, να καθιστά την Αυστρία ενδιάμεση ζώνη και να τη χρησιμοποιεί κατά τρόπο ώστε να διατηρείται η επίδραση μαγνήτη για τους πρόσφυγες, αποτελεί λάθος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι θέτει τις βαλκανικές χώρες και άλλες –όπως για παράδειγμα την Ιταλία, ως εναλλακτική διαδρομή– υπό πίεση.

Από τη Γερμανίδα ομόλογό του, ο ίδιος θα επιθυμούσε εκείνη να δηλώσει με σαφήνεια πως οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να προσπαθούν να διεισδύουν σε διάφορα σύνορα και να χρησιμοποιούν παράνομες διαδρομές, όπως επίσης να δηλώσει πόσους πρόσφυγες θέλει να υποδεχθεί η χώρα της με νόμιμη είσοδο.

Επιπλέον, σημειώνει ο Αυστριακός καγκελάριος, πρέπει να καταγγελθεί και η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, αυτή αποφασίζει για τη Σένγκεν και παραμελεί την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Η Frontex θα έπρεπε να λειτουργεί προ πολλού, συμπληρώνει, για να τονίσει πως πιστεύει ότι θα χρειαστεί μια ενδιάμεση λύση με μερικές χώρες που θα αναλάβουν την υλοποίησή της, ενώ στο πλαίσιο μίας αποστολής της ΕΕ η Αυστρία –όπως υπογραμμίζει– θα διέθετε αμέσως στρατιώτες.

Στη συνέντευξή του στην Πρέσε αμ Ζόνταγκ, ο Φάιμαν επισημαίνει πως μέσω Αυστρίας διήλθαν μέσα στο 2015 ένα εκατομμύριο άνθρωποι, η ίδια δεν έκλεισε τους δρόμους, υποδέχθηκε 90.000 ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά και θα υποδεχθεί άλλους τόσους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, που αντιστοιχούν σε 1,5% του πληθυσμού της, ωστόσο διαπιστώνεται πως μία επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο.

Όσον αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε πως, παρά τις επιφυλάξεις των επικριτών της Τουρκίας, στους οποίους, ως προς μερικά ζητήματα –ελευθερία γνώμης, Κουρδικό– συγκαταλέγεται και ο ίδιος, την υποστηρίζει, διότι οι επανεισδοχές μπορούν να οργανωθούν καλύτερα με την Τουρκία από ό,τι χωρίς αυτήν και διότι η Τουρκία θα πάρει πίσω αυτούς που έρχονται παράνομα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Αυστρία 'αποθεώνει' την ΠΓΔΜ για το κλείσιμο των συνόρων και υπόσχεται ανταλλάγματα

Η Αυστρία ξαναχτυπά: Κλείσιμο και της μεσογειακής οδού

Το 'παράπονο' του Αυστριακού ΥπΕξ: Η Ελλάδα παίρνει τα πάντα, η Αυστρία τίποτα

Αμετακίνητη η Αυστρία: Δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε ένα χιλιοστό από τις θέσεις μας

SHARE: