Στον αέρα η εκεχειρία Άγκυρας - PKK μετά τις αεροπορικές επιδρομές. Δεν σταματάμε, λέει ο Νταβούτογλου

Στον αέρα η εκεχειρία Άγκυρας - PKK μετά τις αεροπορικές επιδρομές. Δεν σταματάμε, λέει ο Νταβούτογλου

Οι επιχειρήσεις εναντίον θέσεων του PKK και τζιχαντιστών του ΙΚ θα συνεχιστούν όσο απειλείται η χώρα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου. "Η εκεχειρία με την 'Αγκυρα δεν έχει πλέον κανένα νόημα", διαμηνύει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK

Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για όσο διάστημα η Τουρκία αντιμετωπίζει απειλή, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μία ημέρα μετά τις επιδρομές που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά εναντίον θέσεων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία με την Άγκυρα έχει χάσει κάθε νόημα έπειτα από τις επιδρομές.

"Η εκεχειρία δεν έχει πλέον νόημα έπειτα από αυτές τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τον κατοχικό τουρκικό στρατό", ανέφερε σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το PKK.

Την συνέχιση των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η απειλή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον επικεφαλής του στρατού αργότερα σήμερα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε από χθες Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα 590 υπόπτους για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ή με τους αντάρτες του PKK.

O πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους το 2012, οι οποίες όμως έχουν ανασταλεί έκτοτε εξαιτίας της καχυποψίας και από τις δύο πλευρές.

Στον αέρα η εκεχειρία Άγκυρας - PKK μετά τις αεροπορικές επιδρομές. Δεν σταματάμε, λέει ο Νταβούτογλου

"Ζώνες Ασφαλείας" στη Βόρεια Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι περιοχές της βόρειας Συρίας που θα εκκαθαριστούν από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα γίνουν μια "ζώνη ασφαλείας". Η δήλωση αυτή έγινε μετά τις ολονύχτιες επιδρομές τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών.

"Όταν οι περιοχές στη βόρεια Συρία απαλλαγούν από την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, θα διαμορφωθούν οι ζώνες ασφαλείας", δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου. "Πάντοτε υποστηρίζαμε τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας και ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία. Οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί θα μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές τις ζώνες ασφαλείας", υπογράμμισε.

Στον αέρα η εκεχειρία Άγκυρας - PKK μετά τις αεροπορικές επιδρομές. Δεν σταματάμε, λέει ο Νταβούτογλου

Απαγόρευση πορείας στην Κωνσταντινούπολη

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σε διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη, αυτό το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενες ανησυχίες για "πρόκληση επεισοδίων" και "συμφόρηση της κυκλοφορίας".

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν θα επιτραπεί η πορεία, την οποία οι διοργανωτές είχαν προγραμματίσει για αύριο, Κυριακή, με την υποστήριξη ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης, μετά την επίθεση αυτοκτονίας τη Δευτέρα στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα της Συρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Τουρκία βομβαρδίζει PKK και Ισλαμικό Κράτος

SHARE: