Στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ κατά του ISIS ‘βλέπει’ η Μέρκελ

default image

Αναλυτικά όσα είπε εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Βαρδοβία. Τι είπε για τον Πούτιν και γιατί ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος κλόνισε την εμπιστοσύνη του ΝΑΤΟ

Τις εξελίξεις στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ, τον πόλεμο στην Συρία και την επέκταση του «Ισλαμικού Κράτους», ανέδειξε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για το ΝΑΤΟ, μετά το θέμα της Ρωσίας.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, η Μέρκελ ανέφερε ως πιθανό τρόπο αντίδρασης την προγραμματισμένη ανάπτυξη των αεροσκαφών επιτήρησης Awacs. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριπτε για μεγάλο διάστημα την συμμετοχή της Συμμαχίας στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αγώνα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να δυσχεράνει την ειρηνευτική διαδικασία στην Συρία. 

Η καγκελάριος εκφράστηκε σήμερα διαφορετικά, τόνισε ωστόσο ότι αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο στρατιωτικά. «Αποφασιστικής σημασίας είναι και οι περαιτέρω προσπάθειες καταπολέμησης των αιτίων της προσφυγικής ροής, αλλά και δημιουργίας των συνθηκών που θα επαναφέρουν σε αυτή την περιοχή την ελπίδα και την προοπτική», δήλωσε.

Η στάση του Πούτιν

Παράλληλα, η ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορά του, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου, αιτιολογείται από τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία που κατέληξε σε μια απώλεια της “εμπιστοσύνης” της Συμμαχίας, πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ.

“Οι ενέργειες της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση κλόνισαν βαθιά τους συμμάχους μας προς ανατολάς, όταν η ισχύς του δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων διακυβεύονται από λόγια και πράξεις, τότε μειώνεται η εμπιστοσύνη”, συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Ενίσχυση δυνάμεων

Έτσι, η ανάπτυξη ταγμάτων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που συνορεύουν με τη Ρωσία, στρατιωτικές ασκήσεις και προϋπολογισμοί για την άμυνα θεωρείται δεδομένη. Στη Βαρσοβία, η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα συμπληρώσει την ενίσχυση της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας, όπως αποφασίστηκε μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης.

Η ενίσχυση αυτή είναι πρωτοφανής μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και η Γερμανία καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Θα συμμετάσχει στη συγκρότηση τεσσάρων ταγμάτων (που θα αριθμούν από 600 έως 1.000 στρατιώτες), τα οποία θα αναπτύσσονται εκ περιτροπής από το 2017 στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται δεδομένης της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της φιλορωσικής αυτονομιστικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία την άνοιξη του 2014.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος έτεινε τη χείρα στη Μόσχα, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι αποτρεπτικά και “βαθιά αμυντικά”, και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να επαναλάβει τον διάλογο με τη Ρωσία.

“Σταθερή ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο με τη Ρωσία και όχι χωρίς αυτήν”, τόνισε.

“Αποτροπή και διάλογος, μια σαφής δέσμευση για αλληλεγγύη προς τους εταίρους μας της Συμμαχίας (…) και χείρα διαλόγου. Αυτά δεν είναι αντιφατικά στοιχεία, αντίθετα είναι αδιαχώριστα”, τόνισε.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα