Στράβωσε το 'κλίμα' στη Τζαμάικα με αφορμή το προσφυγικό και την Ελλάδα

Chancellor Angela Merkel, left, talks to Bavarian governor Horst Seehofer during talks on forming a new government in Berlin Thursday, Oct. 26 2017. (Maurizio Gambarini/dpa via AP)
Chancellor Angela Merkel, left, talks to Bavarian governor Horst Seehofer during talks on forming a new government in Berlin Thursday, Oct. 26 2017. (Maurizio Gambarini/dpa via AP) AP

Πολύ νερό στο κρασί τους φαίνεται πως θα πρέπει να βάλουν οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι για να σχηματίσουν κυβέρνηση στο Βερολίνο. Τεράστιες οι διαφωνίες στα πεδία της προσφυγικής και κλιματικής πολιτικής. Διαφωνούν και για την Ελλάδα σύμφωνα με τη Handelsblatt

Εξαιτίας των φαινομενικά ανυπέρβλητων διαφωνιών οι τέσσερις δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι ανέβαλαν το βράδυ της Πέμπτης τις συζητήσεις επί των κομβικής σημασίας ζητημάτων της προσφυγικής πολιτικής και της προστασίας του κλίματος.

 Τα χριστιανικά κόμματα CDU/CSU, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι (Grüne) θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τις σχετικές συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα αναφέρουν πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι σε χωριστή τους συνάντηση οι πρόεδροι των τεσσάρων κομμάτων θα επιχειρήσουν να βρουν κοινό παρονομαστή στα πλέον ακανθώδη ζητήματα της μετανάστευσης και του προσφυγικού. Το σχετικό ορόσημο έχει τεθεί για τις 2 Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεοπτική εκπομπή Maybrit Illner ο υφυπουργός Οικονομίας Γενς Σπαν, «το ταξίδι προς τη Τζαμάικα δεν είναι ατομικό, αλλά ομαδικό. […] H πρόκληση είναι να βρούμε μια κοινή βάση, παρότι έχουμε διαφορετικές αφετηρίες».

Η κατακόκκινη γραμμή της CSU

Μάλλον απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι επισημαίνοντας ότι οι διερευνητικές επαφές προχωρούν με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς. «Σε προσωπικό επίπεδο έχει γίνει κάποια πρόοδος και αυτό δημιουργεί ελπίδες. Αλλά επί της ουσίας δεν έχουμε προχωρήσει, στην πραγματικότητα, ούτε βήμα».

Εμφανείς είναι οι διαφωνίες κυρίως στο πεδίο της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής. Την ώρα που οι Πράσινοι ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί για την επανένωση οικογενειών, τα χριστιανικά κόμματα αξιώνουν να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που μπορεί να υποδέχεται ετησίως η χώρα.

Ιδιαίτερα κατηγορηματικός επί του θέματος εμφανίστηκε ο διαπραγματευτής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ, βάζοντας μάλιστα ξεκάθαρα κόκκινες γραμμές. «Εάν δεν υπάρξει περιορισμός στους 200.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, τότε η Τζαμάικα θα παραμείνει νησί της Καραϊβικής και δεν πρόκειται να γίνει συνασπισμός στο Βερολίνο. Για την κοινοβουλευτική μας ομάδα και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα μπορώ να πω ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς τον περιορισμό της μετανάστευσης».

Όχι στο οριστικό τέλος του άνθρακα από FDP

Στο πεδίο της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής οι Grüne θέλουν φυσικά να επιβάλουν τη δική τους πράσινη ατζέντα. Προκειμένου να καταφέρει η Γερμανία να πετύχει το στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 κατά 40% σε σύγκριση με το 1990, προτείνουν μεταξύ άλλων το άμεσο κλείσιμο των 20 πιο ρυπογόνων εργοστασίων λιγνίτη. Επίσης αξιώνουν τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και την μετάβαση κατά 100% σε πράσινες μορφές ενέργειας μέχρι το 2030.

Τα χριστιανικά κόμματα και οι Φιλελεύθεροι συμφωνούν επί της αρχής με τη σταδιακή μετάβαση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αντιτείνουν ωστόσο ότι η απότομη στροφή θέτει σε κίνδυνο τη γερμανική βιομηχανία και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Φυσικά και δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική έξοδος από την εποχή του άνθρακα μέχρι το 2030», διεμήνυσε το πρωί της Παρασκευής μέσω της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης η αντιπρόεδρος του FDP Κάτγια Ζούντινγκ.

Δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρει ότι σημείο τριβής μεταξύ των δυνητικών εταίρων αποτελεί και το θέμα της Ελλάδας και η αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης εν γένει.

Διαφωνίες για την Ελλάδα στις διερευνητικές

Το κλίμα διαφωνίας που καταγράφηκε σε σειρά ζητημάτων στις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο μεταφέρει η Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, «η Ελλάδα γίνεται σημείο διαμάχης» στις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), που επιδιώκουν να σχηματίσουν τον λεγόμενο κυβερνητικό συνασπισμό "Τζαμάικα".

Η Handelsblatt σχολιάζει: «Πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι συνομιλίες στον διαπραγματευτικό κύκλο 'Τζαμάικα' οδηγήθηκαν κιόλας σε στασιμότητα. Κυρίως ο τρόπος διαχείρισης των χρεών άλλων κρατών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, αποτελεί σημείο διαμάχης».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή», δεδομένου ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στις διερευνητικές διαφωνούν σε σειρά κομβικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό και η πολιτική για το κλίμα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «ενώ η CDU (Χριστιανοδημοκράτες) και η CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) απορρίπτουν κατηγορηματικά μια 'ένωση χρέους', οι Πράσινοι έχουν ταχθεί ήδη στο προεκλογικό τους πρόγραμμα υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και υπέρ των λεγόμενων ευρωομολόγων, δηλαδή κρατικών ομολόγων για υπερχρεωμένα κράτη». Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι διαπραγματευτικές ομάδες της "Τζαμάικα" είχαν συζητήσει ήδη την Τρίτη σχετικά με μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ωστόσο επειδή δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν, το θέμα συζητείται εκ νέου.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle. Φωτό: Maurizio Gambarini/dpa via AP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανικές εκλογές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Ελλάδα στο μενού της Τζαμάικα με φόντο τον Σόιμπλε

SHARE:

24Media Network