Super Bowl: Η αλληλεγγύη της showbiz και ο τελικός στην σκιά του Κάπερνικ

Super Bowl: Η αλληλεγγύη της showbiz και ο τελικός στην σκιά του Κάπερνικ
Το στάδιο της Μινεάπολις όπου διεξήχθη το Superbowl του 2018 AP

Η αλληλεγγύη στην στάση του Κάπερνικ απέναντι στην αστυνομική βία προκαλεί εφιάλτες στους διοργανωτές του μεγαλύτερου τηλεοπτικού προϊόντος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το SuperBowl, ο τελικός του αμερικανικού football αποτελεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες το τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς. Κάθε χρόνο εκατομμύρια ξοδεύονται σε διαφημίσεις, τόσο στον αγωνιστικό χώρο, όσο και τηλεοπτικά, με τα ποσά που δαπανούν οι εταιρίες για να εξασφαλίσουν μερικά δευτερόλεπτα “αέρα” στο ημίχρονο του αγώνα, να είναι αστρονομικά.

Το γιατί είναι απλό: περισσότεροι από 100 εκατομμύρια αμερικανοί αναμένεται να παρακολουθήσουν τον αυριανό αγώνα, που είναι και ο 53ος του θεσμού.

Ο αγώνας έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τους αθλητές, τους οπαδούς και τους χορηγούς τους. Αποτελεί και ένα σημαντικό μουσικό γεγονός, με τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου πενταγράμμου να διαγκωνίζονται για το ποιος ή ποια θα αναλάβει να τραγουδήσει στο ημίχρονο για τους θεατές του σημαντικού για τους αμερικανούς αυτού αγώνα.

Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορεί οι Maroon 5, o Travis Scott και ο Big Boi των Outcast να δώσουν το “παρών” στο ημίχρονο του μεγάλου αγώνα, η επιλογή τους όμως ήρθε μετά από αλεπάλληλες απορρίψεις της πρότασης που το NFL, η διοργανώτρια αρχή της Λίγκας, έκανε σε τραγουδιστές.

Πώς όμως, το ακριβότερο και δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ τηλεοπτικό πρόγραμμα-γιατί εν τέλει περί αυτού πρόκειται- κατάφερε να δημιουργήσει αρνητική συζήτηση και έκανε πολλούς από τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές της Αμερικής να αρνούνται να συμμετάσχουν;

Η διαμαρτυρία του Κάπερνικ

Ήταν το 2016 όταν ο αθλητής των San Francisco 49ers, Κόλιν Κάπερνικ αποφάσισε να γονατίσει αντί να σταθεί προσοχή, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες μαύρων αμερικανών από αστυνομικούς. “Δεν πρόκειται να σταθώ, ούτε να δείξω υπερήφανος για μία σημαία και μία χώρα που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους”, είχε δηλώσει.

O Κόλιν Κάπερνικ με συμπαίκτες κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου(2016) AP

Σταδιακά και άλλοι ποδοσφαιριστές ακολούθησαν το παράδειγμά του, γονατίζοντας στον εθνικό ύμνο και προκαλώντας οργή στις τάξεις των συντηρητικών Αμερικανών. Κάποιοι τους κατηγόρησαν για ασέβεια απέναντι στην σημαία -και κατ’επέκταση στους βετεράνους- ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ζητούσαν ένα πανεθνικό μποϊκοτάζ του NFL. Θέση για το ζήτημα -προφανώς κατά των αθλητών- πήρε τον Σεπτέμβρη του 2017 και ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιδεινώνοντας μία ήδη τεταμένη κατάσταση: “Ξέρετε τι πληγώνει το άθλημα; Όταν άνθρωποι σαν εσάς ανοίγουν την τηλεόραση και βλέπουν αυτούς να γονατίζουν ενώ ακούγεται ο εθνικός μας ύμνος”, είπε σε μία πολιτική εκδήλωση με κατά βάση λευκό ακροατήριο. Περίπου έναν μήνα μετά, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα αποχωρούσε από αγώνα football, όταν οι αθλητές γονάτισαν κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου.

Αν και αρχικά το NFL υποστήριξε τους αθλητές, λέγοντας ότι ενθαρρύνονται, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να στέκονται κατά την διάρκεια του ύμνου, σταδιακά, άρχισε να αλλάζει την στάση του. Όταν έληξε το συμβόλαιο του Κάπερνικ, δεν κατάφερε να βρει καινούργια ομάδα, ενώ στην συνέχεια εξέφρασέ επίσημα την δυσαρέσκειά του στο NFL, λέγοντας πως συνέδραμε ώστε να μην είναι σε θέση να εργαστεί.

Τον Μάιο του 2018, το NFL ανακοίνωσε έναν νέο κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι αθλητές θα έπρεπε να στέκονται όσο ακούγεται ο εθνικός ύμνος, ενώ αν δεν ήθελαν, όφειλαν να παραμείνουν στα αποδυτήρια. Η διαμαρτυρία υπό την μορφή γονυκλισίας, πλέον τιμωρείτο με πρόστιμο.

Η πολιτική αυτή της λίγκας δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα δημοφιλής και αποσύρθηκε το περασμένο φθινόπωρο. Πολλοί αθλητές γονατίζουν την τρέχουσα σεζόν χωρίς επιπτώσεις. Ο Κάπερνικ, όμως παραμένει εκτός γηπέδων.

Αλληλεγγύη από την Show Biz

Οι φήμες ότι το ημίχρονο του φετινού Super Bowl θα είναι διαφορετικό άρχισαν να κυκλφορούν τον Σεπτέμβριο. Ήταν τότε, που έγινε γνωστό ότι η Ριάνα είχε δεχτεί πρόταση από το NFL, την οποία απέρριψε. Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινήθηκαν εκείνη την περίοδο, ως αιτία της στάσης της ανέφερε τον Κάπερνικ.

H Rihanna Vianney Le Caer/Invision/AP

Το US Weekly τον Οκτώβριο επικαλέστηκε πηγή, σύμφωνα με την οποία “Της πρότειναν να τραγουδίσει, αλλά αρνήθηκε καθώς δεν συμφωνεί με την στάση του NFL απέναντι στην διαμαρτυρία των αθλητών”. Σύμφωνα με το Entertainment Weekly, αντίστοιχη πρόταση απέρριψε και η Pink.

To NFL τελικά στράφηκε στους Maroon 5, οι οποίοι και δέχτηκαν, παρά τις αντιδράσεις από συναδέλφους τους και πολίτες, οι οποίοι τους καλούσαν να μην συμμετάσχουν. Εξαιτίας του θορύβου που δημιουργήθηκε, φήμες ήθελαν το συγκρότημα να αναζητά έναν έγχρωμο καλλιτέχνη για τραγουδήσει μαζί τους. Η προφανής επιλογή, ήταν η ράπερ Cardi B, με την οποία είχαν συνεργαστεί στην διασκευή του “Girls Like Us”. Η Cardi B απέρριψε την πρόταση στεκόμενη αλληλέγγυα στον Κόλιν Κάπερνικ.

Το ίδιο, σύμφωνα με το Variety, φέρονται να έκαναν και μισή ντουζίνα άλλοι καλλιτέχνες: ο André Benjamin των Outkast, η Mary J. Blige, ο Usher, η Lauryn Hill, και η Nicki Minaj.

Τελικά, τους Maroon 5 θα συνοδεύσουν στην σκηνή οι ράπερ Travis Scott και Big Boi. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να μην βρεθούν στο επίκεντρο της κριτικής, κυρίως από την μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ, αυτό δεν φαίνεται πως κατέστη εφικτό.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που μέχρι την τελευταία στιγμή τους ζητούσαν να αλλάξουν την απόφασή τους, συλλέγοντας ακόμη και υπογραφές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα