Συγχαρητήρια Μέρκελ – Μακρόν στον Ερντογάν για την επανεκλογή του

Συγχαρητήρια Μέρκελ – Μακρόν στον Ερντογάν για την επανεκλογή του
Μακρόν και Ερντογάν στο Ελιζέ, Ιανουάριος 2018 AP

Ο Γάλλος Πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια στον τούρκο ομόλογό του για την νίκη του στις εκλογές και ζήτησε... ψυχραιμία στον διάλογο Άγκυρας-ΕΕ.

Συγχαρητήρια για την εκλογική του νίκη, έδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.

“Ο γάλλος πρόεδρος συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ευχήθηκε στους τούρκους πολίτες επιτυχία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας τους και για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών τους”, ανέφερε πηγή της γαλλικής Πρόεδρίας.

Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία ενός ψυχραιμότερου διαλόγου ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, πρόσθεσε η πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γάλλος πρόεδρος “υπενθύμισε τη δέσμευσή του για στενό και ειλικρινή διάλογο με τον τούρκο πρόεδρο αναφορικά με τις περιφερειακές κρίσεις και κυρίως τη Συρία και την μάχη κατά της τρομοκρατίας”.

Συγχαρητήρια επιστολή Μέρκελ

Συγχαρητήρια επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Τουρκίας έστειλε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η κυρία Μέρκελ αναφέρει στην επιστολή της ότι τις δύο χώρες συνδέει μακροχρόνια φιλία, αλλά και στενή σχέση μεταξύ των πολιτών τους. Αναφερόμενη στο προσφυγικό, η Καγκελάριος επισημαίνει την «μεγάλη υπευθυνότητα» που επέδειξε η Τουρκία, ενώ τονίζει ότι η Γερμανία επιθυμεί «να είναι εταίρος μιας σταθερής και πλουραλιστικής Τουρκίας, στην οποία ενισχύονται η δημοκρατική συμμετοχή και ο σεβασμός του κράτους δικαίου».

Ερντογάν, δημοφιλής και διχαστικός

Ο Ερντογάν φέρεται να συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 30,7%.

Ο 64χρονος Ερντογάν, ο πιο δημοφιλής αλλά και διχαστικός ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, έχει δεχτεί κριτική γιατί περιόρισε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και την ελευθερία του Τύπου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Ερντογάν, που έσπευσε να ανακοινώσει την νίκη του, έγινε από τον πρώτο γύρο ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα. Η συμμαχία με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που έδωσε το έναυσμα των πρόωρων εκλογών, έφερε στον Ερντογάν τον θρίαμβο για την προεδρία, αλλά σύμφωνα με αναλυτές του κόστισε έδρες που ίσως θα του έδιναν αυτοδυναμία στη μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα