Συγγενής θύματος της πτήσης ΜΗ17 πάει την Ουκρανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

default image

Η μητέρα μίας Γερμανίδας που σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του Κιέβου ζητώντας αποζημίωση ενός εκατ δολαρίων

Η μητέρα μίας Γερμανίδας, η οποία σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία τον περασμένο Ιούλιο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά των ουκρανικών αρχών τις οποίες κατηγορεί ότι δεν έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους, αναφέρει δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.

Η μητέρα του θύματος, η οποία αναφέρεται ως “Όλγκα Λ.”, ζητεί από το Κίεβο αποζημίωση ενός εκατομμυρίου δολαρίων κατηγορώντας το για ανθρωποκτονία εξ’αμελείας κι έχει ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες από την περασμένη εβδομάδα, γράφει σήμερα η Bild am Sonntag.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Ουκρανία όφειλε να έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πολιτικές πτήσεις εξαιτίας των συγκρούσεων με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο έδαφός της.

Η ενάγουσα κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση επειδή ήθελε να συνεχίσει να επωφελείται από τα χρήματα που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες για τις πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό– που εκείνη την εποχή ανέρχονταν σε 700 ημερησίως– και θα απέδιδαν στο Κίεβο πολλά εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η μητέρα του θύματος εκπροσωπείται από τον δικηγόρο, ειδικό σε αεροπορικά δυστυχήματα, Έλμαρ Τζιεμούλα, ο οποίος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Ουκρανία όφειλε να κλείσει τον εναέριο χώρο της αν δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων.

Ο ίδιος είπε τον Σεπτέμβριο ότι εκπροσωπεί τρεις οικογένειες Γερμανών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.

Το αεροπλάνο συνετρίβη στην Ουκρανία σε έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στις 17 Ιουλίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 επιβαίνοντες, εκ των οποίων τα δύο τρία ήταν Ολλανδοί. Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν τέσσερις Γερμανοί.

Η Ουκρανία κατηγορεί τους αυτονομιστές ότι το κατέρριψαν με προηγμένης τεχνολογίας πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ενώ η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι προμήθευσε τους αντάρτες με συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11).

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει να επιρρίψουν επισήμως ευθύνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα