"Συγγνώμη" από τους MSF μετά τις αποκαλύψεις για χρήση υπηρεσιών ιερόδουλων στην Αφρική

Φορτηγό των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Καμπούλ (Φωτό αρχείου)
Φορτηγό των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Καμπούλ (Φωτό αρχείου) ASSOCIATED PRESS

"Είναι εύκολο να ανταλλάσσονται φάρμακα με σεξ", φέρεται να είπε εργαζόμενος της οργάνωσης, όπως αποκάλυψαν σε εκπομπή του BBC, πρώην εργαζόμενες

Εργαζόμενοι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες ιερόδουλων κατά την εργασία τους στην Αφρική, όπως ανέφεραν πρώην εργαζόμενες στην οργάνωση, σε εκπομπή του βρετανικού BBC. Όπως ανέφεραν, επρόκειτο για διαδεδομένη συμπεριφορά, ενώ άνδρας συνάδελφός τους, φέρεται να είπε πως "είναι εύκολο να ανταλλάσσονται φάρμακα με σεξ".

Οι γυναίκες που μίλησαν ανώνυμα υπό τον φόβο να μην μπορούν να βρουν εργασία σε αντίστοιχες οργανώσεις, είπαν ότι οι κατηγορίες αυτές αφορούν σε μέλη του διοικητικού προσωπικού της οργάνωσης και όχι του ιατρικού ή νοσηλευτικού. Όπως ανέφερε δήλωση της οργάνωσης, οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα", δεν ανέχονται, "κακοποίηση, παρενόχληση ή εκμετάλλευση", ενώ η χρήση των υπηρεσιών ιεροδούλων είναι απαγορευμένη.

"Λυπούμαστε για οποιαδήποτε περιστατικά στα οποία άνθρωποι αποτέλεσαν αντικείμενο παρενόχλησης, κακοποίησης ή κακής μεταχείρισης και/ή αισθάνθηκαν ότι δεν έτυχαν της αρμόζουσας συμπεριφοράς", τονίζουν οι MSF, που απασχολούν 42.000 ανθρώπους.

"Αν και διαθέτουμε μηχανισμούς αναφοράς όπου μπορούν να γίνουν παράπονα, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι γνωστοί, αξιόπιστοι και ότι χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που τους χρειάζονται".

Η βιομηχανία των οργανώσεων αρωγής έχει συγκλονιστεί από πληροφορίες για σεξουαλική κακομεταχείριση μετά την αποκάλυψη τον Φεβρουάριο ότι υπάλληλοι της Oxfam πλήρωναν για σεξ στην Αϊτή στη διάρκεια μιας αποστολής ανακούφισης μετά τον σεισμό του 2010.

Σύμφωνα με έρευνα του Thomson Reuters Foundation περισσότερα από 120 μέλη του προσωπικού περίπου 20 μεγάλων φιλανθρωπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο απολύθηκαν ή έχασαν τη δουλειά τους πέρυσι λόγω ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Οι MSF ανέφεραν πως 20 άνθρωποι απολύθηκαν το 2017 για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, και 10 το 2016.

Μία πρώην εργαζόμενη, είπε ότι είχε δει προϊστάμενο της οργανώση, όσο δούλευε στην Κένυα να φέρνει νεαρά κορίτσια στις εγκαταστάσεις τον ΓΧΣ. "Βλέπαμε συχνά άνδρες που ήταν μεγαλύτεροι, μεσήλικοι να συνοδεύονται από πολύ νεώτερα ντόπια κορίτσια. Όλο αυτό είχε σεξουαλικό χαρακτήρα", δήλωσε στο BBC η ανώνυμη μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η οποία πρόσθεσε πως αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να καταγγείλει τον άνδρα γιατί ήταν υψηλότερα στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Οι MSF δήλωσαν ότι εξετάζουν τους ισχυρισμούς αλλά δεν μπορούν να τους επιβεβαιώσουν, και πως η έλλειψη λεπτομερειών δυσκολεύει το έργο αυτό.

"Λυπούμαστε βαθιά που σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε το BBC δεν αισθάνθηκαν ότι θα μπορούσαν να το αναφέρουν", είπε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ADVERTISING

SHARE: