Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον ρώσο πράκτορα

The United Nations Security Council meets on the situation in Iran, Friday, Jan. 5, 2018 at United Nations headquarters. (AP Photo/Mary Altaffer)
The United Nations Security Council meets on the situation in Iran, Friday, Jan. 5, 2018 at United Nations headquarters. (AP Photo/Mary Altaffer) AP

Απέλαση ρώσων διπλωματών σχεδιάζει το Λονδίνο σύμφωνα με το Sky News - «Στο κόκκινο» οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας - Ρωσίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται εκτάκτως απόψε, στις 21.00 ώρα Ελλάδος, κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό την ενημέρωση των μελών του σχετικά με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Στο μεταξύ, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας βρίσκονται «στο κόκκινο», η Βρετανία σκοπεύει να απελάσει μεγάλο αριθμό ρώσων διπλωματών, όπως μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Sky News, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Ο δημοσιογράφος του Sky Άλιστερ Μπάνκολ έγραψε στο Twitter ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «θα ανακοινώσει την απέλαση ρώσων διπλωματών στο Ηνωμένο Βασίλειο». «Όχι όσων το 1971, αλλά πολλών, μου λένε».

Νωρίτερα, σήμερα, η Βρετανία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ότι η χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης κατά του Σεργκέι Σκριπάλ συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα.

"Το συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επικρίνουν τις ρωσικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου με ανησυχητική συχνότητα. Η παράτολμη συμπεριφορά αποτελεί προσβολή για ό,τι συμβολίζει αυτό το όργανο", είπε η βρετανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζούλιαν Μπρέιθγουεϊτ.

Η Βρετανία προετοιμάζεται να αναμετρηθεί σήμερα με τη Ρωσία μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Μόσχα για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη επίθεση εις βάρος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του, την οποία ωστόσο η Μόσχα δεν τήρησε.

Η Μέι έχει δηλώσει ότι είναι ''πολύ πιθανό" η Ρωσία να βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με νευροτοξικό παράγοντα που είχε παρασκευάσει ο σοβιετικός στρατός.

Η Ρωσία, η οποία αρνείται κάθε ανάμειξη, δήλωσε ότι δεν απαντάει στο τελεσίγραφο της Μέι μέχρι να λάβει δείγματα του παράγοντα αυτού, προκαλώντας ουσιαστικά το Λονδίνο να δείξει ποιες κυρώσεις σκοπεύει να επιβάλει εναντίον ρωσικών συμφερόντων.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο περιστατικό στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενεύη, αλλά επικεντρώθηκε στις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, (AP Photo/Mary Altaffer)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρωσική ανάμειξη σε 14 θανάτους εξετάζουν οι βρετανικές υπηρεσίες

Δολοφονία Ρώσου πράκτορα: Κλιμακώνουν την ένταση Ρωσία - Βρετανία με απειλές και προειδοποιήσεις

Η 'εκρηκτική' σχέση Τραμπ - Τίλερσον: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόλυσης

Στο 'κόκκινο' οι σχέσεις Βρετανίας - Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα

ADVERTISING

SHARE: