Συλλήψεις "ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων" στην Ισπανία

Συλλήψεις "ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων" στην Ισπανία
PHOTOGRAPH: REDUAN/EPA

Τέσσερα άτομα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε εξτρεμιστικό δίκτυο ισλαμιστών, το οποίο πιθανόν σχεδίαζε επίθεση σε ισπανικό έδαφος, συνέλαβε η αστυνομία στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου

Η αστυνομία στη Θέουτα, τον ισπανικό θύλακα στις βόρειες ακτές της Αφρικής, συνέλαβαν το Σάββατο (24/01) τέσσερα πρόσωπα που οι αρχές πιστεύουν ότι ανήκουν σε ένα εξτρεμιστικό δίκτυο ισλαμιστών το οποίο πιθανόν σχεδίαζε να διαπράξει μια επίθεση στο έδαφος της Ισπανίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αρχές της Ισπανίας εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας καθώς και τις προσπάθειες αποτροπής της ριζοσπαστικοποίησης νεαρών μουσουλμάνων Ισπανών μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατά τις οποίες ισλαμιστές ένοπλοι σκότωσαν 17 ανθρώπους.

«Οι τέσσερις άνδρες, ισπανικής υπηκοότητας και μαροκινής καταγωγής, έχουν πολύ παρόμοιο προφίλ με εκείνους οι οποίοι διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε μια ανακοίνωσή του.

Ένα βίντεο το οποίο δημοσιοποίησε η αστυνομία δείχνει περίπου δεκαπέντε βαριά οπλισμένους αστυνομικούς να ελέγχουν με φακούς στα παράθυρα πριν προχωρήσουν στην έφοδο σε δύο σπίτια στους στενούς δρόμους της Θέουτα λίγο πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η αστυνομία ανακάλυψε και κατέσχεσε ένα όπλο, στολές μάχης, ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων και ματσέτες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που οδήγησε στις συλλήψεις.

«Πρόκειται για δύο ζεύγη αδελφών, ιδιαίτερα ριζοσπαστικοποιημένων και πολύ εκπαιδευμένων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ στους δημοσιογράφους.

Τα αδέλφια, ως μέρος ενός δικτύου, διεξήγαγαν επιθετικά εκστρατείες σε χώρους συζήτησης στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία και τα συνθήματα του Ισλαμικού Κράτους, για να στρατολογήσουν μουσουλμάνους προκειμένου να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ καθώς και να διαπράξουν επιθέσεις σε δυτικές χώρες, ανέφερε ακόμη το υπουργείο. Η έρευνα για τις δραστηριότητές τους συνεχίζεται.

Η Ισπανία είναι ανάμεσα στις όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που πασχίζουν να εμποδίσουν μουσουλμάνους πολίτες να γίνουν τζιχαντιστές στη Συρία και στο Ιράκ, φοβούμενες ότι θα επιστρέψουν για να εξαπολύσουν επιθέσεις στις πατρίδες τους.

Η κυβέρνηση στη Μαδρίτη έχει εξαγγείλει πως θα ανακοινώσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων πολιτών της χώρας την ερχόμενη Παρασκευή, μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο.

Η αστυνομία της Ισπανίας και του Μαρόκου είχαν συλλάβει επτά ανθρώπους τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια κοινή επιχείρηση με στόχο να εμποδιστεί η στρατολόγηση γυναικών για να σταλούν στη Συρία και στο Ιράκ ώστε να υποστηρίξουν το Ισλαμικό Κράτος, όπως είχαν ανακοινώσει οι αρχές των δύο χωρών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ισπανική αστυνομία είχε συλλάβει εννέα πρόσωπα που οι αρχές υποπτεύονται πως ανήκουν σε έναν πυρήνα εξτρεμιστών ο οποίος συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Μελίγια, άλλον έναν ισπανικό θύλακα στις βόρειες ακτές της Αφρικής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network