Σύλληψη μακελάρη στις Βρυξέλλες. Βρέθηκε γιλέκο με εκρηκτικά στο Παρίσι

default image

Οι Βελγικές αρχές συνέλαβαν και τέταρτο άτομο που είχε λάβει μέρος στο μακελειό στο Παρίσι. Την ίδια ώρα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας εντοπίστηκε το γιλέκο του Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Η αστυνομία του Βελγίου συνέλαβε και τέταρτο άτομο που συμμετείχε στο μακελειό στο Παρίσι όπως ανακοίνωσε το Associated Press. Η σύλληψη έγινε μετά από εκτεταμένη έρευνα των αρχών στις Βρυξέλλες που μοιάζουν με πόλη σε πολιορκία, με τον στρατό να βρίσκεται σε κάθε γωνία.

“Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και (τη διάπραξη) μιας τρομοκρατικής επίθεσης” στο Παρίσι, επισήμανε η εισαγγελία, που προσέθεσε ότι ο ύποπτος έχει προφυλακιστεί.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί καμία επιπλέον πληροφορία σχετικά με την ταυτότητά του, ή τον ρόλο που είχε αναλάβει. Πρόκειται για το τέταρτο πρόσωπο που συλλαμβάνεται στο Βέλγιο σε άμεση σχέση με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους και την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Άλλοι 15 άνθρωποι που προσήγαγαν οι αρχές χθες το βράδυ σε διάφορες κοινότητες των Βρυξελλών και του Σαρλερουά (νότιο Βέλγιο) αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι διατηρεί το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο βαθμό στην περιοχή των Βρυξελλών

Η πόλη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό με το μετρό, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ίσως ανοίξουν την Τετάρτη.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των ερευνών. Οι έφοδοι σε σπίτια συνεχίζονται. Οι Βέλγοι ψάχνουν τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ενώ η Telegraph δημοσίευσε νωρίτερα πως κατάφερε να διαφύγει στη Λιέγη.

Παράλληλα, στο Παρίσι εντοπίστηκε γιλέκο με εκρηκτικά, μέσα σε κάδο απορριμάτων. Εικάζεται πως ανήκει στον Αμπντεσλάμ.

Σημειώνεται πως σήμερα, καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ, για πρώτη φορά μετά την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Γαλλίας.

“Βομβαρδίσαμε το Ραμάντι και τη Μοσούλη με στόχο να προσφέρουμε στήριξη στο πεδίο, στις τοπικές χερσαίες δυνάμεις που κερδίζουν έδαφος εναντίον των μαχητών του Ντάες” (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), δήλωσε ο στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ που βρίσκεται εν πλω.

Αναφορικά με τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, όπου βρίσκονται διοικητικά κέντρα και στρατόπεδα εκπαίδευσης όπως επίσης και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που έχει καταλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, “είναι ζήτημα ωρών, ημερών” προσέθεσε ο στρατηγός ντε Βιλιέ.

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς απ’ όπου αναχωρούν τα τρένα υψηλής ταχύτητας Thalys στις Βρυξέλλες, την Αμβέρσα αλλά και το Παρίσι

Οι επιβάτες που αναμένεται να ταξιδέψουν με τα τρένα υψηλής ταχύτητας τα οποία αναχωρούν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βρυξελλών και της Αμβέρσας όπως επίσης και οι επιβάτες των τρένων Thalys που αναχωρούν από το σιδηροδρομικό σταθμό Nord του Παρισιού παρακαλούνται να προσέρχονται στους σταθμούς μισή ώρα νωρίτερα από την αναχώρησή τους, καθώς έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας.

“Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι θα υποβληθείτε σε ελέγχους στοιχείων και αποσκευών πριν από την αναχώρηση από τους σταθμούς Bruxelles-Midi και Anvers-Central” επισήμανε η βελγική σιδηροδρομική εταιρεία SNCB στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, απευθύνοντας έκκληση στους επιβάτες των Thalys, των TGV και των διεθνών αμαξοστοιχιών ICE με κατεύθυνση προς τη Γερμανία που διέρχονται από το Βέλγιο.

“Λόγω των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας, η διαδικασία της επιβίβασης ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο. Παρακαλούμε να προσέρχεστε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την αναχώρησή σας” σημείωσε η εταιρεία Thalys στο Twitter.

“Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Bruxelles-Midi, Anvers-Central και Paris-Nord” εξήγησε η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας μεταξύ Άμστερνταμ και Παρισιού, σε μια σύσταση που απηύθυνε προς τους πελάτες της και περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η εταιρεία τους ζήτησε να “λάβουν υπόψη του μια επιπλέον καθυστέρηση διάρκειας 30 λεπτών μέχρι να φθάσουν στις αποβάθρες του Paris-Nord, Anvers-Central και Bruxelles-Midi”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα