Συμφωνία Μέρκελ και Ζεεχόφερ για κλειστά κέντρα ασύλου

Συμφωνία Μέρκελ και Ζεεχόφερ για κλειστά κέντρα ασύλου
Επίτευξη συμφωνίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ AP

Προς εκτόνωση φέρεται να οδεύει η σοβαρή κυβερνητική κρίση στο Βερολίνο, με τα δύο χριστιανικά κόμματα να καταλήγουν σε ένα συμβιβασμό για το φλέγον θέμα των προσφύγων.

Σε συμβιβασμό κατέληξαν η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός των Εσωτερικών και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ.

Μέρκελ: Βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). «Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Ζεεχόφερ: Πάρα πολύ βιώσιμη λύση

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», αναφερόμενος στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Ο κ. Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών.

Χορστ Ζεεχόφερ AP

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

Ο συμβιβασμός, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, προβλέπει και παραμονή του κ. Ζεεχόφερ στο υπουργείο. Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας, αυτό που συζητείται αφορά την δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται».

Δύσκολες ώρες για το κυβερνητικό συνασπισμό

Αντιμέτωπη με μία από τις δυσκολότερες στιγμές της πολιτικής καριέρας της βρέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος αφού όλα έδειχναν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ακροβατεί επί ξυρού ακμής.

Δύσκολες ώρες για την Α. Μέρκελ AP

Νωρίτερα, ο Ζεεχόφερ ξεσπάθωσε δηλώνοντας ότι χωρίς αυτόν η Μέρκελ δεν θα ήταν καγκελάριος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι εξελίξεις είχαν προκαλέσεις και την παρέμβαση του Β. Σόιμπλε που κάλεσε Μέρκελ και Ζεεχόφερ στο γραφείο του προειδοποιώντας ότι τα δύο χριστιανικά κόμματα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα