Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Εγκρίθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Εγκρίθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή
Η Τουρκική Βουλή AP

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής βουλής ενέκρινε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και τον λόγο πλέον έχει η ολομέλεια.

Εγκρίθηκε από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής βουλής το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο και απεστάλη πλέον στην ολομέλεια για την τελική ψήφιση και επικύρωσή του.

Όπως μεταδίδει το Sigmalive.com, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του βουλευτή, Βολκάν Μποζκίρ, ενέκρινε το νομοσχέδιο και τον λόγο πλέον έχει η ολομέλεια, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).

Την επικύρωση από τη Βουλή είχε προαναγγείλει από χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμεζ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του μνημονίου της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο άφησε ανοικτό ένα παράθυρο ελιγμών, λέγοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή αν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της (στο ύψος της) η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιήλθε σε γνώση του Υπουργείο Εξωτερικών το περιεχόμενο της επίμαχης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, την οποία είχε ζητήσει και χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν χωρίς όμως ανταπόκριση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version