Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Γιατί η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προκλήσεις

Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Γιατί η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προκλήσεις
AP

Ο διεθνολόγος Νίκος Λυσιγάκης γράφει για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για το θέμα των υδρογοναθράκων, μια κίνηση της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται ενώ προκαλεί εκνευρισμό και στην Αίγυπτο. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην Πράγα.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις. Επιχειρεί να μετριάσει τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η διεθνοποίηση της προκλητικότητας της και να ισορροπήσει τις εντυπώσεις.

Αυτό προκαλεί σπασμωδικές κινήσεις, καθώς αμφισβητείται ευθέως η νομιμότητα της χθεσινής κίνησης, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Αίγυπτο και από το ίδιο το Λιβυκό Κοινοβούλιο.

Ελλάδα και Αίγυπτος ήδη από το 2020 έχουν υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ τους και η κίνηση της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μέρος του λιβυκού πολιτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση των σχεδιασμών της, προκαλεί εκνευρισμό και στο Κάιρο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί, ιδιαίτερα όσο εντείνεται η διεθνής στήριξη στις ελληνικές θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή διοργανώνεται στην Πράγα η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία ο Τούρκος Πρόεδρος θα δώσει το παρών.

Θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που θα προσεγγίσει τη χθεσινή συμφωνία, ιδιαίτερα σε ένα ακροατήριο που με αφορμή τη ρωσική εισβολή τάσσεται εναντίον κάθε αναθεωρητικής δύναμης στην περιοχή.

Η εποχή δεν ευνοεί χειρισμούς σαν αυτούς που έχει συνηθίσει ο Τούρκος Πρόεδρος και δεν αποκλείεται να συναντήσει σθεναρή κριτική, εάν επιχειρήσει να εκφράσει ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών θέσεις σαν αυτές που κατά καιρούς εκφράζει εναντίον της χώρας μας.

*Ο Νίκος Λυσιγάκης είναι διεθνολόγος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα