Συμπλοκές στο Παρίσι ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία

default image

Δακρυγόνα και εκατοντάδες προσαγωγές διαδηλωτών στο Παρίσι της "εκτάκτου ανάγκης" που απαγορεύει στους πολίτες του να διαδηλώσουν μέχρι... νεοτέρας (vid+pics)

Στην προσαγωγή 100 διαδηλωτών προχώρησε η αστυνομία του Παρισιού το απόγευμα της Κυριακής, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν σε διαδήλωση κατά της συνόδου για την κλιματική αλλαγή που λαμβάνει χώρα στη γαλλική πρωτεύουσα, στην πλατεία Δημοκρατίας. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αλλά και την “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, καθεστώς στο οποίο βρίσκεται η χώρα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και έπειτα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις της συνόδου.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ορισμένοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να πετούν τα παπούτσια τους ή και μπουκάλια έναντι των δυνάμεων της αστυνομίας, η οποία και απάντησε με δακρυγόνα και “εκκένωσε” με συνοπτικές διαδικασίες την πλατεία από τους διαδηλωτές. Σύντομα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου με τα δακρυγόνα να πέφτουν βροχή.

Οι διοργανωτές που διαμαρτύρονταν για το βασικό κείμενο-συμπερασμάτων που προέκυψε από τη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή κάνουν λόγο για 10.000 διαδηλωτές, με την αστυνομία να τους υπολογίζει γύρω στους 4.500.  “Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, δεδομένων των συνθηκών. Είναι μεγάλη χαρά να μπορεί κανείς να άρει αυτό το πέπλο που καλύπτει τη γαλλική κοινωνία μετά τις επιθέσεις” αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Attac,  μια οργάνωσης που μάχεται – όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της – κατά των οικονομικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών επιλογών των κυβερνήσεων και ζητά ένα μοντέλο που να σέβεται τη φύση.

Οι διαδηλωτές πάντως καυτηρίασαν με συνθήματά τους και την απαγόρευση των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση, με αφορμή τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. “Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αστυνομοκρατία, μας αφαιρεί το δικαίωμα να διαδηλώνουμε” ήταν τα συνθήματά τους. Η συζήτηση πάντως σε γαλλικά ΜΜΕ και social media περιστράφηκε και γύρω από την επιλογή διαδηλωτών να καλύψουν το πρόσωπό τους με κουκούλες.

Πηγή: 20minutes

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα