Συμβούλιο της Ευρώπης: Επείγον, αντιμετωπίστε το εμπόριο ηρωίνης από το Αφγανιστάν

Συμβούλιο της Ευρώπης: Επείγον, αντιμετωπίστε το εμπόριο ηρωίνης από το Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να παραμένει ο υπ αριθμόν ένα, παραγωγός και διακινητής ηρωίνης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για άμεση ανάγκη, να μπει φραγμός σε αυτή την πραγματικότητα

Είναι μία χώρα η οποία έχει ταλανιστεί και απασχολήσει πολλάκις με τους πολέμους στο έδαφός της. Επιπλέον είναι γνωστή και για την πρώτη θέση στην παραγωγή ηρωίνης, περίπου 400 τόνοι ανά έτος.

Με αυτό το νούμερο το Αφγανιστάν εξακολουθεί να διατηρεί την πρώτη θέση παγκοσμίως, εξάγοντας σχεδόν το 90% της ποσότητας που διακινείται διεθνώς.

Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την έκθεση του Βρετανού πολιτικού των Εργατικών (Σοσιαλιστική ομάδα), λόρδου Τζον Τόμλινσον, μέσω της οποίας καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για την μείωση της παραγωγής οπίου και ηρωίνης στο Αφγανιστάν και για την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση, το Αφγανιστάν παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου και ηρωίνης στον κόσμο.

Εκεί εντοπιζόταν το 88% της παγκόσμιας παραγωγής μεταξύ 2005 και 2010.

Ο αριθμός των παράνομων εργαστηρίων επεξεργασίας οπίου και ηρωίνης στο Αφγανιστάν κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500, ενώ η ετήσια παραγωγή ηρωίνης φθάνει τους περίπου 400 τόννους, κατά μέσον όρο.

Ο εισηγητής σημείωσε ότι, παρόλο που το 90% της παραγωγής οπίου προέρχεται από το Αφγανιστάν, μόλις το 2% των διακινούμενων ποσοτήτων κατάσχεται εντός της χώρας.

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι οι κύριοι καταναλωτές της ηρωίνης και περίπου 5.700 θάνατοι ετησίως οφείλονται στη χρήση οπιοειδών στην ΕΕ, στην Κροατία, στη Νορβηγίαν και στην Τουρκία.

Επιπλέον τονίζεται πως μόνο στην Ρωσία περισσότεροι από 6.300 θάνατοι αποδόθηκαν σε κατάχρηση οπιοειδών το 2010.

Στην έκθεση της η Επιτροπή χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας το να υπάρξει μία πιο αποτελεσματική διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της καλλιέργειας της οπιοπαπαρούνας, της ηρωίνης και άλλων οπιοειδών και της εξάρθρωσης των δικτύων διακίνησής τους από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη.

SHARE: