Συναγερμός για το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη

default image

Μία 40χρονη νοσοκόμα από τη Μαδρίτη είναι το πρώτο άτομο που μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα εκτός Αφρικής

Συναγερμό έχουν σημάνει οι ισπανικές Αρχές μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος Έμπολα στη Μαδρίτη, με θύμα μία 40χρονη νοσοκόμα, η οποία μετείχε στην ιατρική ομάδα που είχε αναλάβει τη νοσηλεία του γιατρού και ιερέα Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, του δεύτερου ισπανού ιεραπόστολου που μολύνθηκε με τον ιό στη Σιέρα Λεόνε.

Το περιστατικό είναι ουσιαστικά η πρώτη καταγεγραμμένη μετάδοση του ιού έξω από την Αφρική.

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό του ιού, ενώ η υπουργός Υγείας προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ισπανούς, δηλώνοντας ότι εξετάζεται το κατά πόσον εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφάλειας.

Οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας των μελών του περιβάλλοντός της 40χρονης, αλλά αναφέρουν ότι ανησυχούν πρωτίστως για τον σύζυγο, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα, δεν αποσαφηνίστηκε ωστόσο εάν απομονώθηκε στο σπίτι του ή σε νοσοκομείο.

«Έχουμε επαγγελματίες που έχουν εξαιρετική εκπαίδευση στο χειρισμό τέτοιων καταστάσεων, όπως και την τεχνική και οργανωτική ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους» καθησύχασε τους Ισπανούς η υπουργός Υγείας Άνα Μάτο σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αρχές της Μαδρίτης, τόνισε, βρίσκονται σε «απόλυτο συντονισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Μετά το θάνατο του ιεραπόστολου Βιέχο στα τέλη Σεπτεμβρίου, η νοσοκόμα πήρε άδεια (όπως σημειώνει η El Pais, δεν είναι γνωστό εάν και πού μπορεί να ταξίδεψε) και παρουσίασε τα πρώτα, ήπια, συμπτώματα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κατάστασή της αναφέρεται ως σταθερή το πρωί της Τρίτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα