Συνάντηση Γιούνκερ - Κόντε: Δεκτή η μείωση του ελλείμματος από την Ιταλία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στις Βρυξέλλες
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στις Βρυξέλλες AP

Η περιστολή των δαπανών ήταν το κύριο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η νέα πρόταση της Ιταλίας αφορά μείωση του ελλείμματος από το 2,4 στο 2,04%.

Στη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε μια νέα πρόταση, η οποία μειώνει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2019, από το 2,4%, στο 2,04%, κάνοντας δεκτό το κύριο αίτημα της Κομισιόν για περιστολή των δαπανών, μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai.

Ο Κόντε πάντως τόνισε ότι τα δύο κύρια μέτρα της κυβέρνησης (βασικό εισόδημα και μείωση της συντάξιμης ηλικίας) πρόκειται οπωσδήποτε να εφαρμοστούν.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί στην Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη, αλλά και τις επόμενες ημέρες.

«Ήδη κατά την πρώτη της εκτίμηση, μέσα σε λίγες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ουσιαστική και ιδιαίτερα σημαντική την πρότασή μας. Η κυβέρνησή μου θέλει να σεβαστεί την λαϊκή βούληση, αλλά χαρακτηρίζεται και από μια ξεκάθαρα λογική προσέγγιση», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Κόντε προχώρα, ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε την διαδικασία επιβολής κυρώσεων» υπογραμμίζει, στο μεταξύ, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Ενώ ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, το μεσημέρι της Τετάρτης είχε δηλώσει ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει τα τεράστια οικονομικά αιτήματα του Μακρόν και να γίνεται "ψείρας" με την Ιταλία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Προϋπολογισμός, Ιταλία, Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κόντε

Κόντε: Οι αγορές θα ηρεμήσουν ακόμη περισσότερο

SHARE:

24Media Network