Συνάντηση Τίλερσον – Λαβρόφ στον απόηχο της απόλυσης σοκ του Κόμεϊ

Συνάντηση Τίλερσον – Λαβρόφ στον απόηχο της απόλυσης σοκ του Κόμεϊ

Λίγο πριν τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του. Πόσο αναμένεται να επηρεάσει την έρευνα η απόλυση του επικεφαλής του FBI

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον υποδέχθηκε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, πριν από συνάντηση του τελευταίου με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στάθηκε δίπλα στον Λαβρόφ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση του «διαλόγου» και των «ανταλλαγών» ανάμεσα στις δύο δυνάμεις οι οποίες διατηρούν πολύ κακές σχέσεις, κυρίως εξαιτίας των συγκρούσεων στη Συρία και την Ουκρανία.

Η συνάντηση αυτή, μετά την οποία θα ακολούθησε συνάντηση στο Οβάλ γραφείο με τον πρόεδρο Τραμπ, πραγματοποιείται ενώ στην Ουάσινγκτον η πολιτική ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική την επομένη της απόλυσης του επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, που προκάλεσε σοκ.

Οι υπηρεσίες του Κόμεϊ ερευνούν για ενδεχόμενη συνέργεια ανάμεσα στο περιβάλλον του Τραμπ και τη Ρωσία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ερωτηθείς αν η υπόθεση αυτή θα επηρεάσει τις συνομιλίες τους, ο Λαβρόφ, ο οποίος είναι συχνά ειρωνικός με τους δημοσιογράφους, απάντησε ερωτώντας: «Απολύθηκε; Θα αστειεύεστε».

Ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος δεν είχε μεταβεί στην Ουάσινγκτον από τον Αύγουστο του 2013, επιδιώκει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον σ’ ένα σχέδιο της Μόσχας, για να μειωθεί η βία στη Συρία.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου μ’ έναν υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο και θα επιτρέψει να προετοιμαστεί μια προσεχής συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η απόλυση Κόμεϊ θα μπορούσε να καθυστερήσει την έρευνα

Η απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ έπειτα από απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να καθυστερήσει προσωρινά την έρευνα της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας που έχει στο επίκεντρο τις υποψίες, ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπερ δήλωσε πως ελπίζει η συνεργασία με τον προσωρινό διευθυντή του FBI Άντριου ΜακΚέιμπ να είναι το ίδιο επαρκής, ωστόσο «το να μην έχουμε πρόσβαση σε έγγραφα και προσωπικό θα ήταν επιβλαβές για την έρευνά μας. Δεν θα… μας απέτρεπε από το να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, ωστόσο ενδεχομένως θα μας καθυστερούσε».

(Φωτογραφία: AP Images/Carolyn Kaster)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα