Στο μικροσκόπιο του ΝΑΤΟ η Λιβύη

default image

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη όπου τα στρατεύματα του Καντάφι πραγματοποίησαν επιθέσεις σε πόλεις που ελέγχονται από τους εξεγερμένους, ακόμη και αεροπορικές επιδρομές στη πόλη Ρας Λανούφ. Το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές για τη Λιβύη, δηλώνει ο Ομπάμα

Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι πραγματοποίησε χθες πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατηγική σημασίας πόλεων και κατηγόρησε το Παρίσι το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ότι συνωμοτούν για να διχοτομήσουν τη Λιβύη, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα αρχίζει να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας Μούσα Κούσα κατηγόρησε χθες το βράδυ τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ότι “έρχονται σε επαφή με τους στασιαστές” και αυτούς έχουν περάσει στην αντιπολίτευση.

“Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συνωμοσία για τη διχοτόμηση της Λιβύης”, δήλωσε ο Μούσα Κούσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.

 

Περισσότερο απομονωμένος από ποτέ στη διεθνή σκηνή, ο συνταγματάρχης Καντάφι είχε προηγουμένως κατηγορήσει τη Γαλλία για ανάμειξη στα εσωτερικά της Λιβύης, έπειτα από την έκφραση της υποστήριξης της γαλλικής ηγεσίας στο Εθνικό Συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί από την λιβυκή αντιπολίτευση στη Βεγγάζη για να προετοιμάσει τη μετάβαση.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο ΟΗΕ επιφόρτισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αμπντέλ Ιχάν Χατίμπ να αρχίσει επειγόντως διαβουλεύσεις με την Τρίπολη για την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τις εχθροπραξίες.

Επί του πεδίου, συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Τρεις αεροπορικές επιδρομές των πιστών στο καθεστώς δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν χθες εναντίον του στρατηγικής σημασίας λιμανιού του Ρας Λανούφ, το οποίο κατελήφθη την Παρασκευή από τις δυνάμεις της εξέγερσης, όπου οι αντικαθεστωτικοί απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά, σύμφωνα με απεσταλμένους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

Από τα χαράματα χθες οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το Ρας Λανούφ, προκεχωρημένη θέση των δυνάμεων της εξέγερσης, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα δυτικά της Βεγγάζης, από τον φόβο των μαχών που ήδη είχαν προκαλέσει την υποχώρηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων από το Μπεν Τζαουάντ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Ρας Λανούφ.

Στη Μισράτα, τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης. Οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποιούσαν επιθέσεις με βαρέα όπλα πυροβολικού καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας εναντίον της πόλης, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις απάντησαν και απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων ύψους εκατομμυρίων 160 δολαρίων προς αρωγήν των θυμάτων των συγκρούσεων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είχε αναφέρει ήδη στις 25 Φεβρουαρίου το Νοέμβριο των 1.000 νεκρών.

Στην Ουάσινγκτον, αυξάνεται η πίεση επί του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας προς τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών και την εξουδετέρωση της λιβυκής αεροπορίας, είτε με την εγκατάσταση ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, είτε με την καταστροφή των διαδρόμων προσγείωσης των αεροδρομίων.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε στον Μουάμαρ Καντάφι ότι θα λογοδοτήσει για τη βία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι η ιδέα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων αποτελεί μία από τις επιλογές, αν και, προς το παρόν, η επιλογή αυτή θεωρείται πρόωρη.

Γάλλοι και βρετανοί διπλωμάτες, που εξετάζουν σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για την εφαρμογή απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης , επιδιώκουν να την παρουσιάσουν εντός της εβδομάδας.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι επιθέσεις εναντίον των αμάχων μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει απαθής, εάν συνεχισθούν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν προτίθεται να επέμβει χωρίς εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Οι μοναρχίες του Κόλπου τάχθηκαν υπέρ της εγκατάστασης ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού “για την προστασία των αμάχων” , τη στιγμή που η Ρωσία επάνελαβε ότι είναι αντίθετη προς οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική ανάμειξη.

Έπειτα από την εφαρμογή μίας σειράς κυρώσεων εναντίον 26 μελών της λιβυκής ηγεσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται προς τη λήψη μέτρων κατά του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Λιβύης, της Libyan Investment Authority.

Περισσότεροι από 191.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μέχρι σήμερα και 10.000 κατευθύνονται προς τα αιγυπτιακά σύνορα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα