Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Μέση Ανατολή – Στο Παρίσι για διαβουλεύσεις ο Νετανιάχου

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Μέση Ανατολή – Στο Παρίσι για διαβουλεύσεις ο Νετανιάχου
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, Dec. 3, 2017. (AP Photo/Sebastian Scheiner) AP

Εν μέσω αναβρασμού στον αραβικό κόσμο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται στο Παρίσι για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν για άλλη μια φορά σήμερα τους δρόμους μεγάλων πόλεων στη Μέση Ανατολή και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, διαμαρτυρόμενοι για την αμφιλεγόμενη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Όσο πιο σύντομα αντιληφθούν οι Παλαιστίνιοι την πραγματικότητα ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, τόσο πιο σύντομα θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, διαμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, από το Παρίσι όπου βρίσκεται, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

“Πρότεινα στον κ. Αμπάς (τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής), να καθίσουμε και να διαπραγματεύουμε την ειρήνη, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερο”, είπε ο Νετανιάχου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, αναφερόμενος στο Ιράν ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι η Τεχεράνη επιχειρεί να οργανώσει χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη Συρία με σκοπό να πολεμήσει και να καταστρέψει το Ισραήλ. “Δεν θα το ανεχθούμε”, τόνισε.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα δεχτεί μαθήματα από εκείνον που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά, στηρίζει το Ιράν και τους “τρομοκράτες” στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος Μακρόν από την πλευρά του κάλεσε τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε “θαρραλέες χειρονομίες” προς τους Παλαιστίνιους ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Παράλληλα όμως καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο “τις επιθέσεις κάθε μορφής των τελευταίων ωρών και ημερών εναντίον του Ισραήλ”.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ανέφερε στον Νετανιάχου ότι διαφωνεί με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Επέμεινε ότι η διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα πρέπει να επιλυθεί μέσω μιας διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στη λύση των δύο κρατών.

Στο μεταξύ, ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν “σύνεση και αυτοσυγκράτηση”.

Σε μια ένδειξη ωστόσο ότι η ένταση δεν αποκλιμακώνεται, ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά έναν φύλακα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία που έκανε λόγο για “τρομοκρατική” επίθεση. Ο δράστης συνελήφθη.

Μολονότι οι κινητοποιήσεις δεν ήταν τόσο ογκώδεις όσο θα περίμενε κανείς για αυτό το καυτό ζήτημα, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα. Στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων και των Ισραηλινών στρατιωτών. Ταραχές σημειώθηκαν επίσης στον προσφυγικό καταυλισμό του Αρούμπ, επίσης στη Δυτική Όχθη, όπου ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πλαστικές σφαίρες.

Στον Λίβανο, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσουν μια διαδήλωση κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στη βόρεια Βηρυτό. Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν να φτάσουν στο κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας και πολλοί τραυματίστηκαν. Για αύριο, η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ καλεί τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν σε ένα προάστιο στη νότια Βηρυτό.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ενώ στο Κάιρο εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στις κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και σε εκείνο του Αΐν Σαμς. Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετείχαν και περίπου 200 Αιγύπτιοι δικηγόροι.

Στο Ραμπάτ, την πρωτεύουσα του Μαρόκου, η κινητοποίηση ήταν ογκώδης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κρατώντας πλακάτ που έγραφαν “Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης”.

Στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν ένα ομοίωμα του Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα όπως “θάνατος στην Αμερική, τον Τραμπ και το Ισραήλ”. Στην Τζακάρτα, περίπου 5.000 Ινδονήσιοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Τραμπ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ο οποίος στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο. Ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους Αλ Άζχαρ, στο Κάιρο και ο πάπας της Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου Θεόδωρος Β΄ αρνήθηκαν επίσης να συναντηθούν με τον Πενς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα