Σύννεφα στο Λευκό Οίκο: Παραιτήθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ

Σύννεφα στο Λευκό Οίκο: Παραιτήθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ
WASHINGTON, DC - FEBRUARY 04: Lt. Gen. Michael Flynn, director of the Defense Intelligence Agency, testifies during a hearing before the House (Select) Intelligence Committee February 4, 2014 on Capitol Hill in Washington, DC. The committee held a hearing to examine threats to the U.S. from all around the world. (Photo by Alex Wong/Getty Images) Getty Images

Οι πιέσεις των δημοσιευμάτων και οι αμφιβολίες για τα στοιχεία που μπορεί ο στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου να έδωσε στη Μόσχα, οδήγησαν τον Μάικλ Φιλν να παραιτηθεί

Ο Μάικλ Φλιν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραιτήθηκε μετά το ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο συνταξιούχος στρατηγός, Κιθ Κέλογκ, που έχει ηγετική θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, θα ασκεί προσωρινά και τα καθήκοντα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η nytimes, ο αξιωματούχος φαίνεται να παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς και άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου αναφορικά με τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ. Ο Φλιν που παρέμεινε στο πόστο του λιγότερο από ένα μήνα, ομολόγησε πως παρέδωσε “ημιτελείς πληροφορίες” σε τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον πρέσβη τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτές αφορούσαν στις κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στη Μόσχα και το τηλεφώνημα έλαβε χώρα εβδομάδες πριν την ορκωμοσία Τραμπ.

“Ελλιπείς πληροφορίες”

Εξάλλου, ο Αμερικανός είχε αρνηθεί αρχικά το γεγονός της επικοινωνίας με τον Σεργκέι Κίσλιακ, κάτι που επαναλάμβανε ο αντιπρόεδρος Πενς σε δημόσιες εμφανίσεις του και τηλεοπτικές συνεντεύξεις προς υπεράσπισή του. Τη Δευτέρα ωστόσο, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου δικαιοσύνης προειδοποίησε το Λευκό Οίκο πως ο κ. Φλιν δεν υπήρξε απόλυτα ειλικρινής, ενώ εκφράστηκαν φόβοι πως ο Σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας θα μπορούσε να είναι εύκολος στόχος εκβιασμών από τη Μόσχα.

Ο ίδιος, στην επιστολή παραίτησης που δημοσίευσε στους δημοσιογράφους ισχυρίζεται πως είχε επαφές με σειρά ξένων διπλωματών, κατά την περίοδο της μετάβασης στην διοίκηση Τραμπ. “Ενημέρωσα τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο και άλλους με ελλιπώς αναφορικά με τις τηλεφωνικές μου επαφές με τον Ρώσο πρέσβη” έγραψε και τόνισε πως ζήτησε ταπεινά συγνώμη τόσο στον Πενς, όσο βέβαια και στον Ντόναλντ Τραμπ.

Χάος στη διοίκηση Τραμπ

Ενδεικτικό της νευρικότητας εντός του Λευκού Οίκου, είναι το γεγονός πως μόλις λίγες ώρες πριν την παραίτηση, στενός σύμβουλος του Τραμπ δήλωνε σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Φλιν. Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, το κέντρο εθνικής ασφάλειας (NSA) έτρεχε και δεν έφτανε, καθώς όπως σημειώνει η nytimes, ο απερχόμενος Σύμβουλος Ασφαλείας δεν είχε ενημερώσει κανέναν και μάθαιναν για το γεγονός της απομάκρυνσης από τα ΜΜΕ.

Από την “απόλυτη εμπιστοσύνη”, οι αμερικανικές αρχές πέρασαν στην πλήρη αμφιβολία. Το FBI διεξήγαγε έρευνες για τις επαφές του Αμερικανού, ενώ και ο στρατός αναζητούσε στοιχεία πιθανού χρηματισμού Φλιν, από τη Μόσχα, μετά το ταξίδι του στη Ρωσία το 2015. Έτσι, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου κατέληξε το απόγευμα της Δευτέρας να τονίσει πως “ο Τραμπ εξετάζει την κατάσταση”.

Παρακολουθήσεις και αποκαλύψεις

Φαίνεται πως ο Λευκός Οίκος ζήτησε αντίγραφο των συνομιλιών του πρώην Συμβούλου. Ο Μάικλ Φλιν είχε αρχικά τονίσει πως στις επαφές του με τον Ρώσο πρέσβη δεν συζητήθηκαν σημαντικά θέματα διεθνών σχέσεων, ενώ κατά βάση το τηλέφωνο είχε ως σκοπό την ανταλλαγή ευχών για τις γιορτές. Οι καταγεγραμμένες όμως συνομιλίες δείχνουν πως οι δύο άνδρες συζήτησαν για πολλά περισσότερα, μεταξύ των οποίων και οι κυρώσεις που σκόπευε να επιβάλλει η Ουάσιγκτον στη Μόσχα.

Η nytimes μεταδίδει πως η συμπεριφορά του Φλιν προβλημάτισε τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος και εκτιμούσε πως όλος αυτός ο ορυμαγδός γύρω από τον σύμβουλο θα έπληττε την εικόνα του σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Μετά την παραίτηση, ο Τραμπ φαίνεται να υπολογίζει πολύ στη γνώμη του Ματίς, υπουργού Αμύνης για τον αντικαταστάτη του Μάικλ Φλιν.

Ο Αμερικανός που ευνοούσε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Να θυμίσουμε εδώ πως ο κ. Φλιν υπήρξε φανατικός υπέρμαχος της έκδοσης Γκιουλέν στην Άγκυρα. “Πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ” έγραφε το Νοέμβριο χαρακτηριστικά ο Φλιν, σε άρθρο του στην εφημερίδα Hill, με το Τουρκικό πρακτορείο Ανατολή να μεταδίδει εκτενές ρεπορτάζ από την Ουάσινγκτον. Ακόμη, στο ίδιο άρθρο ο Φλιν, χαρακτηρίζει την Τουρκία ” ως μια πηγή σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”.

Στη συνέχεια του άρθρου του, ο Φλιν, επιτίθεται στον Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως δεν ήταν σωστό να κρατά αποστάσεις από την Άγκυρα. “Πρέπει να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική και να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική της Τουρκίας”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα