Σύνοδος Κορυφής: Η ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ, Λατινικής Αμερικής στο επίκεντρο

default image

Συναντήσεις 28 Ευρωπαίων αρχηγών κρατών με 33 ομολόγους τους από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική περιλαμβάνει η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά τις εργασίες της, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

Η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 28 Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους 33 ομολόγους τους από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Απόντες από την εν λόγω Σύνοδο Κορυφής θα είναι οι πρόεδροι τριών λατινοαμερικανικών κρατών, της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν κατά τη Σύνοδο καθώς ο κίνδυνος της αύξησης της στάθμης των υδάτων αφορά μεγάλο αριθμό νησιωτικών κρατών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ Ρικάρντο Πατίνο, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ένωσης των 33 χωρών σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης η ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία, η ανοικοδόμηση της Αϊτής και η μεταρρύθμιση στη Κούβα πρόσθεσε ο Ρ. Πατίνο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος επενδυτής στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Έχουμε περισσότερες επενδύσεις εκεί από ό, τι στη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία», δήλωσε από τη μεριά της η Φεντερίκα Μογκερίνι συμπληρώνοντας πως η ΕΕ έχει συνάψει οικονομικές συμφωνίες με 26 από τις 33 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 1996, η ΕΕ έχει δαπανήσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Εκτός από την παροχή βοήθειας στις χώρες της περιοχής για την να αντιμετώπιση των φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών, χρηματοδοτούνται επίσης δράσεις εξάλειψης των κινδύνων, ενώ η ΕΕ είναι και ο μεγαλύτερος χορηγός αναπτυξιακής βοήθειας στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα