Σύνοδος Κορυφής: Με ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων η Ευρώπη αναζητά λύση για το μεταναστευτικό

default image

Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης που θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων κατά τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό. Ενίσχυση του προϋπολογισμού και διεύρυνση των επιχειρήσεων μεταξύ των βασικών 10 σημείων

Στις πέντε το απόγευμα ώρα Ελλάδας πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στις 15.30 ώρα Ελλάδας, στη γερμανική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο υπουργών.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών θα διεξαχθούν στη βάση σχεδίου συμπερασμάτων το οποίο η ελληνική πλευρά κρίνει ικανοποιητικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο που έχει υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες προβλέπει μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων προκειμένου να διεξάγονται επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του διάπλου των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες.

Προτείνεται επίσης να «διπλασιαστεί» από τα 3 στα 6 εκατομμύρια ευρώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τη Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο να ενισχυθούν τα μέσα που αφιερώνονται στις επιχειρήσεις Triton στην Ιταλία και Ποσειδών στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτρέψουν τη διεύρυνση των επιχειρήσεων επιτήρησης και διάσωσης.

Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων. Προτείνεται στα κράτη να υποδέχονται «τουλάχιστον 5.000 πρόσωπα που θα έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» στο πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης.

Οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών θα διεξαχθούν λαμβάνοντας υπόψη τα δέκα σημεία του σχεδίου δράσης που συζητήθηκαν στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης δέκα σημείων, το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση προβλέπει:

1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: “Τρίτων” και “Ποσειδών”, με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα» μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για νέες επιχειρήσεις εναντίον των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο.

3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν τακτικά και θα συνεργάζονται στενά για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις μεθόδους των λαθρεμπόρων, τον εντοπισμό των οικονομικών τους πηγών και να βοηθήσει στον εντοπισμό τους. Η επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα, για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση εγκληματικών οργανώσεων.

4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.

5. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.

6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

7. Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην ΕΕ για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν αναγκαίας προστασίας.

8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.

9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.

10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα