Σύνοδος Κορυφής : Τριπλασιάζεται ο προϋπολογισμός της επιχείρησης ‘Τρίτων’ στη Μεσόγειο

default image

Σημαντική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της επιχείρησης στη Μεσόγειο 'Τρίτων' σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της επιχείρησης Τρίτων”, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

“Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτιλύσσεται στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεση δράση. Ο πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης “Τρίτων” με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης. O Ντ. Τουσκ ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης, κυρίως με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη.

“Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αυταπάτες ότι μπορούν να δώσουν λύση σε αυτήν την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση μέσα σε μία ημέρα”, πρόσθεσε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα του μεταναστευτικού στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της αποστολής “Τρίτων” στη Μεσόγειο για την έρευνα και τη διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής “Μάρε Νόστρουμ”.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι στις 13 Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σχέδιο ψηφίσματος για την καταστροφή των πλοιαρίων των διακινητών μεταναστών θα καταθέσει στον ΟΗΕ η Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε απόψε ότι η χώρα του πρόκειται να υποβάλει στον ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος ζητώντας την έγκριση του Οργανισμού για την καταστροφή των πλοιαρίων των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο.

“Ελήφθη η απόφαση να παρουσιάσουμε όλες τις επιλογές ώστε να μπορούμε να καταστρέφουμε τα σκάφη αυτά”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση. “Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εντός του πλαισίου μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με άλλες χώρες”, συμπλήρωσε.

Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να μιλήσει αύριο για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όσον αφορά τη φιλοξενία των προσφύγων, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να υποδεχτεί “500 με 700 Σύρους”.

Σύνοδος κορυφής Ευρώπης και Αφρικής εντός των προσεχών εβδομάδων στη Μάλτα για το μεταναστευτικό

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση ετοιμάζονται να οργανώσουν στη Βαλέτα μια σύνοδο αφιερωμένη στο φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης, αποκάλυψε απόψε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί “αργότερα εντός του έτους” με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ, της ΑΕ και άλλων χωρών ο ρόλος των οποίων θεωρείται καταλυτικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανέφερε μέσω του Twitter ο Μούσκατ, μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με αφορμή το ναυάγιο ενός ψαροκάικου, την περασμένη Κυριακή, όπου βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 750 άνθρωποι.

Η Μάλτα, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος καθώς σ’ αυτές φτάνουν οι μετανάστες που επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

“Θα πρέπει να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις αφρικανικές χώρες να ελέγξουν τα σύνορά τους”, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον οποίο η σύνοδος αυτή θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και εντός των προσεχών εβδομάδων.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα