Κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία

default image

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος που παραβίασε τα σύνορά της, όπως ισχυρίζεται. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να αποδείξει ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του. Άγνωστη η τύχη των πιλότων. Η Άγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ (Pics+Vid)

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν σήμερα πολεμικό Ρωσικό αεροσκάφος που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους, δήλωσε στο Reuters Τούρκος στρατιωτικός.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή δείχνουν δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτα μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας δήλωσαν ότι το αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη από τα τουρκικά F-16 ήταν ένα Su-24 ρωσικής κατασκευής. Μάλιστα, το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και διευκρίνισε ότι δύο τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι “ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις”, σύμφωνα με προεδρικές πηγές.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Έχουμε αποδείξεις ότι το αεροσκάφος πετούσε στον συριακό εναέριο χώρο

Η Μόσχα επιβεβαίωσε από την πλευρά της την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, όμως εντός του συριακού εναερίου χώρου. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που κατερρίφθη δεν είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Όπως ανακοίνωσε, είναι σε θέση να αποδείξει ότι το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του, όπως μετέδωσε το IFAX.

Η πορεία της πτήσης

 

Φωτογραφία από δορυφόρο έδωσε η Ρωσία

Το ρωσικό μαχητικό συνετρίβη αφού επλήγη πιθανότατα από πύραυλο εδάφους-αέρος, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. “Σήμερα, στο συριακό έδαφος, εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος, ένα αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. “Βρισκόταν αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο. Η τύχη των πιλότων μένει να εξακριβωθεί”.

Νεκροί και οι δύο πιλότοι

Επιβεβαιώνεται ότι και οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους έχασαν τη ζωή τους. Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο, που δείχνει τον έναν από τους δύο πιλότους, ωστόσο ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητά του.

 

Αντίδραση Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν μίλησε για το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού στα πλαίσια της συνάντησης με τον Ιρανό ηγέτη Χασάν Ρουχανί από την Τεχεράνη όπου και βρίσκεται.

Ο Πούτιν μίλησε για ένα περιστατικό που δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο. “Οι πιλότοι μας δεν απείλησαν ποτέ την τουρκική δημοκρατία με κανένα τρόπο. Αντίθετα αυτοί υπηρέτησαν στο να αποτρέψουν τρομοκράτες που μπορεί να απειλήσουν τη Ρωσία σε κάθε στιγμή” σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Λαβρόφ ακυρώνει την αυριανή επίσκεψή του στη Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα