Συντριβή ρωσικού Airbus στο Σινά: Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος που στοίχισε 224 ζωές

default image

Τρία αεροπλάνα με ειδικούς ερευνητές, αλλά και τον Ρώσο υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πουσκόφ με τον υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ στο σημείο της συντριβής για να βρουν απαντήσεις

Συνεχίζονται και την Κυριακή οι έρευνες για να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής χθες ενός ρωσικού αεροσκάφους στην αιγυπτιακή έρημο του Σινά, ενώ εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί την σημερινή ημέρα στη Ρωσία για τα θύματα της αεροπορικής αυτής τραγωδίας που ήταν όλοι οι επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Ρώσοι.

Έρευνα διεξάγεται εξάλλου και στη Ρωσία, όπου οι αρχές διερευνούν τα γραφεία της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας, αλλά και του τουριστικού πράκτορα, την ώρα που ερευνητές από τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένονται σήμερα στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα περιστατικά στα οποία εμπλέκεται ένα Airbus, καθώς οι δύο αυτές χώρες είναι τα κύρια μέλη της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που τα κατασκευάζει.

Και τρίτο αεροσκάφος με ερευνητές στο σημείο της συντριβής

Οι έρευνες στον τόπο του δυστυχήματος αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων λίγων ημερών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πουσκόφ, ενώ και τρίτο αεροσκάφος με ερευνητές και εξοπλισμό το οποίο έχει μισθώσει το υπουργείο του έφτασε σήμερα στο Κάιρο.

Εξάλλου ο Πουσκόφ μαζί με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ και τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής αρχής πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας (Rosaviatsia) Αλεξάντερ Νεράντκο αναχώρησαν σήμερα από το Κάιρο για να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Rosaviatsia.

“Ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ και ο επικεφαλής της Rosaviatsia Αλεξάντερ Νεράντκο, όπως και ο υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πουσκόφ αναχώρησαν από το Κάιρο για να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος με το αεροσκάφος A321 της Kogalymavia ώστε να δουν από κοντά την κατάσταση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Ο Σοκόλοφ και ο Πουσκόφ έφτασαν χθες το βράδυ στο Κάιρο μαζί με ομάδα ειδικών για να μετάσχουν στην έρευνα, της οποίας θα ηγηθούν οι Αιγύπτιοι.

Εξάλλου ομάδα Ρώσων ερευνητών είχε ήδη μεταβεί νωρίτερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, από το Κάιρο στον τόπο του δυστυχήματος στο Σινά.

Η οργάνωση που ισχυρίζεται πως κατέρριψε το αεροπλάνο

Και οι 224 επιβαίνοντες και μέλη του πληρώματος, στην μεγάλη πλειοψηφία τους Ρώσοι, έχασαν τη ζωή τους χθες από τη συντριβή του αεροπλάνου της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia στο Σινά της Αιγύπτου, προπύργιο της αιγυπτιακής πτέρυγας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η τζιχαντιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι αυτή κατέρριψε το αεροπλάνο σε αντίποινα για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία. Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Σοκόλοφ απέρριψε την υπόθεση αυτή, σημειώνοντας ότι οι Αιγύπτιοι “δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει αυτούς τους υπαινιγμούς”.

Επιφυλακτικοί είναι επίσης οι ειδικοί σε θέματα αεροναυπηγικής όσον αφορά τον ισχυρισμό αυτόν του ΙΚ, οι οποίοι θεωρούν πιθανότερες άλλες υποθέσεις, όπως μια τεχνική βλάβη ή μια βόμβα μέσα στο αεροσκάφος.

Διάταγμα Πούτιν, κηρύσσει ημέρα πένθους στη Ρωσία

Στη Ρωσία οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, ενώ από τα τηλεοπτικά δίκτυα ζητήθηκε να ματαιώσουν τα ψυχαγωγικά τους προγράμματα, σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο ανακοινώθηκε χθες από το Κρεμλίνο.

Η επαφή με το Airbus A321-200 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia, η οποία είναι πλέον γνωστή με την ονομασία Metrojet, χάθηκε χθες 23 λεπτά μετά την απογείωσή του, την αυγή, από το αεροδρόμιο του φημισμένου τουριστικού προορισμού Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, την ώρα που πετούσε σε ύψος άνω των 9.144 μέτρων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αιγυπτιακής πολιτικής αεροπορίας, ο πιλότος του διαμαρτυρήθηκε για μια τεχνική βλάβη του συστήματος επικοινωνίας. Ωστόσο ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Χοσάμ Καμάλ δήλωσε ότι “οι επικοινωνίες μεταξύ του κυβερνήτη και του πύργου ελέγχου ήταν κανονικές” έως ότου χάθηκε η επαφή με το αεροπλάνο και ο πιλότος δεν είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία.

Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.

Το αεροπλάνο είχε περάσει από όλους τους ελέγχους λέει η εταιρία

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Metrojet υπογραμμίζει ότι το αεροπλάνο της είχε υποβληθεί σε πλήρη τεχνικό έλεγχο το 2014 και υπερασπίζεται τον πιλότο του, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του, σύμφωνα με την ίδια, 12.000 ώρες πτήσης.

Από τους 217 επιβάτες, οι 214 ήταν Ρώσοι και οι 3 Ουκρανοί, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Αυτή ανέφερε επίσης ότι μεταξύ αυτών βρίσκονταν 17 παιδιά και 138 γυναίκες. Το πλήρωμα του αεροπλάνου ήταν επταμελές, ενώ σύμφωνα με τη Μόσχα οι ηλικίες των επιβατών κυμαίνονταν από 10 μηνών –ένα κοριτσάκι– ως 77 ετών.

Την Κυριακή οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 129 σοροί έχουν ανασυρθεί από τον τόπο του δυστυχήματος. Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους βρέθηκαν και θα αναλυθούν, ανακοίνωσε επίσης η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε έναν κύκλο διαμέτρου 8 χιλιομέτρων, ίσως και μεγαλύτερο, στην αλ Χασάνα, σε ορεινή ζώνη της επαρχίας του Βορείου Σινά.

Οι πιλότοι του αεροσκάφους ήταν απολύτως υγιείς

Τα μέλη του πληρωματος του ρωσικού Airbus που συνετρίβη το Σάββατο στην Αίγυπτο είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρικές εξετάσεις και δεν είχαν εντοπιστεί τυχόν προβλήματα υγείας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τις ρωσικές εισαγγελικές αρχές.

“Το πλήρωμα υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις πριν πετάξουν για το Σαρμ ελ Σέιχ και κρίθηκαν όλοι τους ικανοί για πτήση”, είπε η Μάγια Ιβανόβα, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για θέματα μεταφορών στην περιοχή του Βόλγα.

Οι ισχυρισμοί της “Επαρχίας του Σινά”

Η αιγυπτιακή πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους, η οποία αυτοαποκαλείται “Επαρχία του Σινά”, ανακοίνωσε ότι ευθύνεται για την συντριβή του αεροσκάφους, αλλά δεν διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο ισχυρίζεται ότι το κατέρριψε. “Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου κατάφεραν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε περισσότερους από 220 σταυροφόρους, που σκοτώθηκαν όλοι”, αναφέρει το ΙΚ στο Twitter.

Εδώ και χρόνια οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας δέχονται σχεδόν καθημερινά φονικές επιθέσεις από την αιγυπτιακή πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους στο Σινά.

Ωστόσο τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας παραμένουν ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, δημοφιλής κυρίως μεταξύ των Ρώσων ή των τουριστών της ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς τους οποίους ρώτησε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν διαθέτουν πυραύλους ικανούς να πλήξουν ένα αεροπλάνο στα 9.144 μέτρα. Ωστόσο οι ίδιοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να είχε τοποθετηθεί μια βόμβα στο αεροπλάνο ή την πιθανότητα να χτυπήθηκε από μια ρουκέτα ή έναν πύραυλο την ώρα που ενδεχομένως είχε κατέβει σε μικρότερο ύψος λόγω μιας τεχνικής βλάβης ή για άλλους λόγους μετά την απώλεια της επαφής μαζί του.

Στα μαύρα κουτιά η απάντηση

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ απέφυγε τις ερωτήσεις όσον αφορά την ανάληψη αυτή ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος και επανέλαβε ότι μόνον τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους θα αποκαλύψουν “τα αίτια της συντριβής” του.

Το πιο πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα στην Αίγυπτο σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2004 με 148 νεκρούς, εκ των οποίων 134 Γάλλοι τουρίστες, όταν ένα Boeing 737 της αιγυπτιακής εταιρείας Flash Airlines κατέπεσε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συλληπητήρια τηλεγραφήματα στη Ρωσία από τη διεθνή κοινότητα

«Ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ σήμερα προκειμένου να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήρια των ΗΠΑ στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων της πτήσης 9268 της εταιρείας Kogalymavia που συνετρίβη στην Αίγυπτο. Ο ΥΠΕΞ Κέρι προσέφερε επίσης τη βοήθεια των ΗΠΑ, εφόσον χρειαστεί» αναφέρει εκπρόσωπος του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους που στοίχισε την ζωή σε πολλούς ανθρώπους» τονίζεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Βλαντίμιρ Πούτιν τα θερμά συλληπτήρια του ελληνικού λαού για τον θάνατο εκατοντάδων Ρώσων πολιτών, κατά το χθεσινό αεροπορικό συμβάν.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στη ανάγκη για αποτελεσματική και ανθρώπινη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και στην ανάγκη επίλυσης της συριακής κρίσης

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα