Συρία: Εκατοντάδες άνθρωποι εκτέθηκαν σε τοξικές χημικές ουσίες

Συρία: Εκατοντάδες άνθρωποι εκτέθηκαν σε τοξικές χημικές ουσίες
This photo released by the Syrian Civil Defense White Helmets after Syrian government airstrikes hit in the town of Douma, in eastern Ghouta region east of Damascus, Syria, Saturday, April. 7, 2018. AP

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε την επίθεση με δηλητηριώδες αέριο που έγινε εναντίον ενός θύλακα των Σύρων ανταρτών και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 60 ανθρώπων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα πως περίπου 500 άνθρωποι έλαβαν ιατρική φροντίδα για «ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες» έπειτα από επίθεση με δηλητηριώδες αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός θύλακα των Σύρων ανταρτών ακριβώς πριν από την πτώση του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως περίπου 500 άνθρωποι έλαβαν ιατρική φροντίδα για «ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες» έπειτα από επίθεση με δηλητηριώδες αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός θύλακα των Σύρων ανταρτών ακριβώς πριν από την πτώση του.

Ο ΠΟΥ καταδίκασε το συμβάν και ανέφερε πως τουλάχιστον 500 άνθρωποι από την Ντούμα έλαβαν ιατρική φροντίδα για συμπτώματα δηλητηρίασης με αέριο. «Ιδιαίτερα, υπήρχαν ενδείξεις για σοβαρό ερεθισμό των βλεννογόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και αποδιοργάνωση των κεντρικών νευρικών συστημάτων των εκτεθέντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο ΠΟΥ δεν έχει επίσημο ρόλο στις έρευνες των εμπειρογνωμόνων για τη χρήση χημικών όπλων. Διεθνείς επιθεωρητές χημικών όπλων ζητούν διαβεβαιώσεις από τη Δαμασκό για ασφαλή διέλευση προς και από την Ντούμα προκειμένου να προσδιορίσουν αν έγινε χρήση διεθνώς απαγορευμένων πυρομαχικών.

Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης πως περισσότεροι από 70 άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε υπόγεια εξαιτίας των βομβαρδισμών στον πρώην ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτα, όπου βρίσκεται η Ντούμα, φέρεται ότι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους.

Ανέφερε πως 43 από αυτούς τους θανάτους «συνδέονταν με συμπτώματα που συνάδουν με την έκθεση σε υψηλού βαθμού τοξικές χημικές ουσίες», επικαλούμενος αναφορές από τους τοπικούς εταίρους του στον τομέα της υγείας.

«Θα έπρεπε όλοι να έχουμε σοκαριστεί από αυτές τις φρικτές πληροφορίες και εικόνες από την Ντούμα», δήλωσε ο Πίτερ Σάλαμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για τις ετοιμασίες έκτακτης ανάγκης και απόκρισης.

«Ο ΠΟΥ απαιτεί άμεση ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή προκειμένου να παράσχει φροντίδα στους πληγέντες, να αποτιμήσει τις επιπτώσεις στην υγεία και να παράσχει περιεκτική απόκριση δημόσιας υγείας», είπε.

Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ δεν έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Γούτα, περιλαμβανομένης της Ντούμα, όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Η συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 800 Σύρους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς για έκθεση σε χημικά όπλα. Η υπηρεσία του ΟΗΕ διένειμε αντίδοτα για νευροτοξικούς παράγοντες, περιλαμβανομένης και της ανατολικής Γούτα, πέρυσι.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γούτα, ανέφερε χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απαιτώντας πρόσβαση στην περιοχή. Περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν διαφύγει από την απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Γούτα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα