Συρία: Ένας 15χρονος καταγράφει με selfie βίντεο τη σφαγή της Γούτα

Συρία: Ένας 15χρονος καταγράφει με selfie βίντεο τη σφαγή της Γούτα

Ένας έφηβος καταγράφει με την κάμερά του καθημερινά τη φρίκη στην αιματοβαμμένη Γούτα της Συρίας όπου συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί παρά τη φαινομενική "εκεχειρία" που ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Ο 15χρονος Muhammad Najem ζει στη Γούτα, στο προάστιο της Δαμασκού που σφυροκοπείται από αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Ρώσων και των δυνάμεων του Άσαντ, παρά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για 30ημερη εκεχειρία.

Ο απολογισμός στην περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου από το 2013, είναι τραγικός. Μέσα σε μια εβδομάδα έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 500 άμαχοι, μεταξύ των οποίων είναι περισσότερα από 100 παιδιά, όπως καταγράφει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Οι επιδρομές ξεκίνησαν πάλι το πρωί της Κυριακής, με δύο χτυπήματα στην περιοχή Σιφουνίγια, στην περιφέρεια της Ντούμα", ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομοφώνως απόφαση με την οποία ζητείται η εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις, ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, ωστόσο έχει μείνει μόνο "στα χαρτιά".

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αμπντέλ Ραχμάνε δήλωσε ότι "βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και την οργάνωση Τζάις Αλ Ισλάμ στα νότια της ανατολικής Γούτα".

Πού βρίσκεται γεωγραφικά η Γούτα:

Συρία: Ένας 15χρονος καταγράφει με selfie βίντεο τη σφαγή της Γούτα

Σε αυτή την περιοχή ζει και ο Muhammad, τα πλάνα του οποίου αποτελούν μια καθημερινή καταγραφή ντοκουμέντων που αναπαράγονται από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του πλανήτη. Στις τελευταίες του αναρτήσεις ζητά βοήθεια από την παγκόσμια κοινότητα, ενώ κατηγορεί τον Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι "έχει σκοτώσει τα παιδικά μου χρόνια".

"Ζούμε μια γενοκτονία. Αυτό που γίνεται εδώ δεν μπορεί να το περιγράψει κανείς με λόγια", αναφέρει ο 15χρονος σε ένα από τα selfie βίντεό του. "Ζητάμε να ζήσουμε ειρηνικά. Η σιωπή σας μας σκοτώνει", προσθέτει σε μία δραματική έκκληση που απευθύνει προς τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων υπό το hashtag #SaveGhouta.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένα μόνο από τα πλάνα που ανεβάζει σχεδόν καθημερινά ο Muhammad Najem στον λογαριασμό του στο Twitter:

Σημειώνεται πως συνολικά, πάνω από 13,1 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ανάμεσά τους 6,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της ρημαγμένης έπειτα από επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου τους χώρας.

Περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των αγνοουμένων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκεχειρία στα χαρτιά – Συνεχίζεται η σφαγή στη Γούτα

ADVERTISING

SHARE: