Συρία: Φόβοι για κλιμάκωση μετά τις εχθροπραξίες Ιράν-Ισραήλ

Συρία: Φόβοι για κλιμάκωση μετά τις εχθροπραξίες Ιράν-Ισραήλ
In this image made from video provided by Yehunda Pinto, the wreckage of a jet is seen on fire near Harduf, northern Israel, Saturday, Feb. 10, 2018. The Israeli military shot down an Iranian drone that infiltrated the country early Saturday before launching a "large-scale attack" on at least a dozen Iranian and Syrian targets in Syria. Israel called it a "severe and irregular violation of Israeli sovereignty" and warned of further action against the unprecedented Iranian aggression. (Yehunda Pinto via AP) Yehunda Pinto via AP

Ισραηλινό μαχητικό κατέρριψαν συριακές δυνάμεις μετά την επίθεση του Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους σε έδαφος της Συρίας. Τι αναφέρουν οι ανακοινώσεις των δύο πλευρών

Σοβαρές ανησυχίες από τις τελευταίες επιθέσεις και εξελίξεις στην Συρία, εκφράζει το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Η ρωσική διπλωματία καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ν’ αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης, ενώ τονίζει πως όλες οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας, αλλά και την εδαφική της ακεραιότητα.

Το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών δηλώνει πως οποιεσδήποτε απειλές κατά της ασφάλειας των Ρώσων στρατιωτών στην Συρία, είναι απαράδεκτες.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, νωρίτερα σήμερα και μετά την επίθεση της χώρας σε ιρανικούς στόχους στη Συρία και την κατάρριψη ισραηλινού F16 από συριακά πυρά, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν επιδιώκει μία κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

“Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να προκαλέσουμε ένα βαρύ πλήγμα σε όποιον μας επιτίθεται. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της έντασης. Αυτό, ήταν μία αμυντική ενέργεια, που προκλήθηκε από μια επιθετική ενέργεια του Ιράν. Υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο μας, την κυριαρχία μας και τους πολίτες μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός εκπρόσωπος, αναφερόμενος σε πλήγματα που επέφερε η πολεμική μηχανή του Ισραήλ σε ιρανικό στόχο στη Συρία, από τον οποίο φέρεται να εκτοξεύθηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος προς τον ισραηλινό εναέριο χώρο. Η ισραηλινή επίθεση έπληξε και άλλους 11 στόχους που σχετίζονταν με το Ιράν, αλλά και τις συριακές δυνάμεις, στο έδαφος της Συρίας.

“Δώδεκα στόχοι, περιλαμβανομένων τριών συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας και τεσσάρων ιρανικών στόχων που αποτελούν τμήμα του ιρανικού στρατιωτικού μηχανισμού στη Συρία, δέχθηκαν επίθεση”, ανέφερε ανακοίνωσή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. “Στη διάρκεια της επίθεσης, αντιαεροπορικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ηχήσουν συναγερμοί στο Βόρειο Ισραήλ”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

“Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) στοχοθέτησαν τα ιρανικά συστήματα ελέγχου στη Συρία που έστειλαν το #UAV στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Μαζικά συριακά αντιαεροπορικά πυρά, ένα F16 συνετρίβη στο Ισραήλ, ο πιλότος είναι ασφαλής”, έγραψε στο Twitter ο ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικας.

Στρατιωτική συμμαχία που υποστηρίζει τον πρόεδρο Άσαντ στην Συρία επιβεβαιώνε με ανακοίνωσή της ότι το Ισραήλ στόχευσε σήμερα μία βάση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) σε συριακό έδαφος. Τα εναέρια αυτά οχήματα χρησιμοποιούνταν κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η αναφερόμενη συμμαχία διαψεύδει τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα είχε εισέλθει στο εναέριο χώρο των Ισραηλινών και προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα δεχθεί μία σοβαρή και καταστροφική αντίδραση για την “τρομοκρατία” του, από εδώ και στο εξής.

Ωστόσο, αξιωματούχος της ίδιας συμμαχίας δηλώνει ότι “δεν πιστεύει πως οι εξελίξεις θα δρομολογήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο.”

Το Ιράν χαρακτηρίζει ως “γελοίο” τον ισχυρισμό του Ισραήλ για την κατάρριψη ιρανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) πάνω από την Συρία, σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση.

Η Τεχεράνη τονίζει ότι η παρουσία του Ιράν στην Συρία, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Nωρίτερα, ο ταξίαρχος Χουσείν Σαλαμί υπαρχηγός των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε αναφορά για την “αναχαίτιση” ιρανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) από τους Ισραηλινούς, καθώς τους θεωρεί “ψεύτες,” μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Ωστόσο, ο ίδιος, πρόσθεσε ότι το Ιράν μπορεί να καταστρέψει όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή και να προκαλέσει συνθήκες κόλασης για την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Αποχώρηση των ενόπλων ομάδων από τη ζώνη αποκλιμάκωσης ζητά το Ισραήλ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι οι ομάδες της οργάνωσης Χεζμπολάχ που έχουν την υποστήριξη του Ιράν και οι σιίτες μουσουλμάνοι ένοπλοι, πρέπει ν’ αποχωρήσουν άμεσα από την ζώνη αποκλιμάκωσης στα νότια της Συρίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Προτιμούμε να συνομιλούμε για την υλοποίηση διαφορετικών συμφωνιών στις ζώνες αποκλιμάκωσης. Στην περίπτωσή μας, για το Νότο, στα σύνορα με το Ισραήλ. Ειδικότερα, κάθε παρουσία ιρανικών ομάδων, ομάδων της Χεζπολάχ, αλλά και σιιτών ενόπλων, πρέπει άμεσα ν’ αποκοπεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρι Κόρεν, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ρωσία.

ΟΗΕ: 240 άμαχοι νεκροί την προηγούμενοι εβδομάδα – Το Σ.Α. εξετάζει σχέδιο ανακωχής

Οι βομβαρδισμοί της Συρίας και της Ρωσίας κατά περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες στο συριακό έδαφος, είχαν ως συνέπεια τον θάνατο περισσότερων των 240 αμάχων την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο άγρια ξεσπάσματα βίας, στην διάρκεια της αιματηρής πολεμικής διαμάχης στην Συρία, ενώ είναι πιθανό να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσείν, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το γραφείο του έχει λάβει αναφορές, αλλά και βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από την πιθανή χρήση “τοξικών αερίων” στις 4 Φεβρουαρίου, στην πόλη Σαρακέμπ της επαρχίας του Ιντλίμπ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

“Μετά από επτά χρόνια παράλυσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κατάσταση στην Συρία πρέπει να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, ενώ πρέπει να συντονιστούν οι προσπάθειες μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών για την επίτευξη της ειρήνης,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει ένα σχέδιο απόφασης το οποίο αξιώνει να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριάντα ημερών στη Συρία, προκειμένου να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου την Παρασκευή.

Το σχέδιο απόφασης αυτό, που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από τη Σουηδία, ζητεί επίσης να αρθούν άμεσα όλες οι πολιορκίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην Ανατολική Γούτα, όπου οι βομβαρδισμοί των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν στοιχίσει τη ζωή 240 και πλέον αμάχων μέσα σε πέντε μέρες.

Έπειτα από μια μικρή ανάπαυλα, βομβαρδισμοί σημειώθηκαν ξανά σε διάφορες κοινότητες στην αχανή περιοχή αυτή. Στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, ζουν πολιορκημένοι 400.000 άνθρωποι και η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον δραματική.

Παρά την έξαρση της βίας, τα δεκαπέντε κράτη μέλη του ΣΑ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία την Πέμπτη και να ζητήσουν την κήρυξη μιας εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως πρότειναν υπηρεσίες του ΟΗΕ για να καταστεί δυνατή η κατεπείγουσα διανομή βοήθειας.

Στελέχη διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Δαμασκό απηύθυναν έκκληση την Τρίτη να κηρυχθεί “άμεσα μια διακοπή των εχθροπραξιών για τουλάχιστον έναν μήνα σε όλη τη Συρία”.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, ένας από τους πρώτους μόνιμους αντιπροσώπους που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του ΣΑ την Πέμπτη, αντέτεινε ότι η πρόταση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός “δεν ήταν ρεαλιστική”.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα