ΣΥΡΙΑ: Η Ελλάδα κοντά και όχι μέσα στη ζώνη πολέμου – Η στάση του Ερντογάν και τι επιδιώκει

ΣΥΡΙΑ: Η Ελλάδα κοντά και όχι μέσα στη ζώνη πολέμου – Η στάση του Ερντογάν και τι επιδιώκει
Στρατιώτες στη Δαμασκό AP

Για μια προαναγγελθείσα επίθεση μιλούν στο News 24/7, ειδικοί αναλυτές και καθηγητές Πανεπιστημίων οι οποίοι εστιάζουν στη στάση του Ερντογάν. Ποια η εμπλοκή της χώρας μας

Το χτύπημα των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν προαναγγλθέν και σε καμία περίπτωση ο Τραμπ δεν θα έκανε πίσω σημειώνουν καθηγητές Πανεπιστημίων.

Μιλώντας στο News 24/7 o Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση.

“Δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι θα απαντήσουν” σημείωνει καθώς θα οδηγούσε σε γενικευμένη σύρραξη κάτι που δεν θέλει. Για την Τουρκία αναφέρει ότι με την ανακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ, επιδιώκουν να κερδίσουν όλα τα πλεονεκτήματα με “το μικρότερο δυνατό κόστος”.

Από την πλευρά του ο Πολύκαρπος Αδαμίδης, Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων υπογραμμίζει ότι ο Τραμπ σε αντίθεση με τον Ομπάμα δεν έμεινε στα λόγια, ενώ για την Τουρκία ανέφερε ότι τόσο ως χώρα όσο και ως πολιτικός ο ίδιος ο Ερντογάν δεν διστάζει να αλλάζει στρατόπεδα.

Η εμπλοκή της Ελλάδας και τα “απόνερα” μιας σύγκρουσης

Η χώρα μας βρίσκεται στην ευρύτερη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου και το ερώτημα που αμέσως τίθεται είναι αν και κατά πόσο θα της ζητηθεί μια ενδεχόμενη εμπλοκή εκ μέρους των συμμάχων, λαμβάνοντας υπόψιν πως έχει και Νατοϊκές και διμερείς υποχρεώσεις.

“Όταν γίνονται επιχειρήσεις στη γειτονιά σου και εσύ διαθέτεις ορμητήρια στρατηγικής σημασίας η εμπλοκή είναι μάλλον αναπόφευκτη. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα υπάρξουν οι σχετικές διευθετήσεις ώστε να γίνει η κατά το δυνατόν απολύτως αναγκαία χρήση των βάσεων στη χώρα μας. Η χρήση τους θεωρώ ότι θα είναι έμμεση και υποστηρικτική” ξεκαθαρίζει ο κ.Αδαμίδης με τον κ.Τσάκωνα Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και αναλυτή εξωτερικής πολιτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίουνα να συμπληρώνει πως αν υπάρξει χρήση βάσεων αυτή θα αφορά μόνο τη Σούδα ή ίσως και την προσφάτως αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο είναι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης έντασης στην περιοχή που έχουν να κάνουν είτε με την αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, είτε με την πρόκληση ζημιάς στη “βαριά βιομηχανία” της χώρας, τον τουρισμό.

“Ενώ φάνηκε πριν από λίγες ημέρες ότι η κατάσταση ήταν υπό μερικό αλλά ουσιαστικό έλεγχο με μια ουσιαστική κατανομή των σφαιρών επιρροής των εμπλεκομένων στη Συρία με την ουσιαστική επικράτηση του καθεστώτος Άσαντ γεγονός το οποίο εξορθολογικοποιούσε τα ζητήματα των εσωτερικών μετακινήσεων πληθυσμών, το ενδεχόμενο μιας ανάφλεξης και μάλιστα με τη συμμετοχή των βασικών γεωπολιτικών παικτών ενδεχομένως να προκαλέσει και νέα κύματα προσφύγων. Άρα η χώρα μας σίγουρα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε αναζωπύρωση” επισημαίνει ο κ.Αδαμίδης.

Πιο καθησυχαστικός ο κ.Τσάκωνας απαντά στο ίδιο θέμα λέγοντας “γεωγραφικά η χώρα βρίσκεται κοντά τη ζώνη πολέμου αλλά όχι στη ζώνη πολέμου. Ενδεχομένως αν το ζήτημα πάρει διαστάσεις να επηρεαστεί ο τουρισμός. Πάντως αν μείνει στο “ήπιο” σενάριο που περιγράψαμε πιο πάνω οι όποιες επιπτώσεις θα είναι απολύτως ελεγχόμενες. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι αποτελεί σημείο σταθερότητας στην περιοχή. Σχετικά με τις προσφυγικές ροές μπορεί να υπάρξει αύξηση ωστόσο η Τουρκία δεν θεωρώ ότι θα θελήσει να ασκήσει μέσω αυτού του ζητήματος πίεση. Δεν έχει το περιθώριο να ανοίγει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και αυτή τη στιγμή το βασικό μέτωπο είναι η Συρία. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι από τους κερδισμένους και θα θελήσει να έχει τον πρώτο λόγο την επόμενη μέρα” καταλήγει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα