Συρία: "Νεκροί και τραυματίες" από ισχυρή έκρηξη νότια της Δαμασκού

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου AP

Για τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο η κρατική τηλεόραση ενώ ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι μετά την έκρηξη ακολούθησαν πυροβολισμοί.

"Ισχυρή έκρηξη" προκάλεσε "θανάτους και τραυματισμούς" την Κυριακή νοτίως της πρωτεύουσας Δαμασκού, κοντά σε γραφείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την κρατική τηλεόραση που έκανε λόγο για "τρομοκρατική ενέργεια".

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ήταν μια "ισχυρή έκρηξη", η οποία "δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό ή από επίθεση αυτοκτονίας". "Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, αλλά δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε πόσοι", δήλωσε στο AFP.

"Μετά την έκρηξη ακολούθησαν πυρά", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε γραφείο υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στη νότια Δαμασκό.

Είναι η πρώτη επίθεση στη συριακή πρωτεύουσα τον τελευταίο έναν και πλέον χρόνο, σύμφωνα με τον Ραχμάν.

Η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει νωρίτερα πως έκρηξη είχε ακουστεί κοντά σε εθνική οδό νοτίως της Δαμασκού, και επικαλείτο τις "πρώτες αναφορές που υποδήλωναν τρομοκρατική ενέργεια".

Η σύγκρουση που ξεκληρίζει τη Συρία από το 2011 έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει πετάξει στον δρόμο εκατομμύρια πολίτες, εκτοπισμένους κάπου μέσα στη χώρα ή πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ κατήγαγε συνεχείς νίκες επί των ανταρτών και των τζιχαντιστών και ελέγχει ήδη τα δύο τρίτα της χώρας, χάρη στην στρατιωτική υποστήριξη των συμμάχων του, της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η προεδρία Άσαντ ανακοίνωσε τον Μάιο του 2018 ότι ελέγχει "πλήρως" την Δαμασκό και τα περίχωρά της για πρώτη φορά μετά το 2012, αφότου εξεδίωξε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από το τελευταίο τους καταφύγιο στη συριακή πρωτεύουσα, έπειτα από έναν μήνα σφοδρών επιχειρήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συρία: Έκρηξη με τραυματίες σε γειτονιά νoτίως της Δαμασκού

SHARE: