Συρία: Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ συνέλεξαν δείγματα από τη Ντούμα

Συρία: Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ συνέλεξαν δείγματα από τη Ντούμα
Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ συνέλεξαν δείγματα από τη Ντούμα AP

Τα δείγματα θα μεταφερθούν στα εργαστήρια του Οργανισμού στην Ολλανδία, προκειμένου να καθοριστεί αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην πόλη

Οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων έφτασαν το Σάββατο στη Ντούμα της Συρίας και συνέλεξαν δείγματα από μια τοποθεσία όπου φέρεται ότι έγινε στις 7 Απριλίου επίθεση με χημικά όπλα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Η πληροφορία αυτή ανακοινώθηκε αρχικά από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, η ειδική αποστολή του ΟΑΧΟ (…) μετέβη το πρωί της 21ης Απριλίου στην πόλη Ντούμα” ανέφερε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι την ασφάλεια των επιθεωρητών είχαν αναλάβει οι Σύροι, σε συνεργασία με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο ΟΑΧΟ στην ανακοίνωσή του σημείωσε ότι τα δείγματα θα μεταφερθούν στα εργαστήρια του στο Ράισβαϊκ της Ολλανδίας προκειμένου να αναλυθούν. “Ο ΟΑΧΟ θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα μελετήσει τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης και άλλης μιας πιθανής επίσκεψης στην Ντούμα”, πρόσθεσε. Η ομάδα των επιθεωρητών έφτασε στη Συρία στις 14 Απριλίου. Η καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών τους οφείλεται κυρίως σε λόγους ασφαλείας.

Νωρίτερα, η Μόσχα διαμήνυσε ότι “αναμένει ότι οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ θα διεξάγουν την πιο αμερόληπτη δυνατή έρευνα” για το τι συνέβη στην Ντούμα στις αρχές του μήνα και ότι θα συντάξουν μια “αντικειμενική έκθεση”.

Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν και άλλες πληροφορίες και υλικό που έχει συλλέξει η ομάδα, θα συνταχθεί η έκθεση του Οργανισμού που θα υποβληθεί κατόπιν στα μέλη του. Η ομάδα του ΟΑΧΟ θα προσπαθήσει να καθορίσει αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Ντούμα και ποιου είδους. Δεν έχει εντολή όμως να καθορίσει ποια από τις εμπόλεμες πλευρές ευθύνεται για την επίθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα