Συρία: Σε κορεσμό οι ΜΕΘ που διατίθενται μόνο σε ασθενείς με COVID-19

Συρία: Σε κορεσμό οι ΜΕΘ που διατίθενται μόνο σε ασθενείς με COVID-19
Ασθενοφόρο στη Συρία AP Photo/Lefteris Pitarakis

Στη Συρία οι ΜΕΘ που δίνονται σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον covid-19 γέμισαν ως εκεί που δεν παίρνει άλλο.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας που διατίθενται αποκλειστικά σε ασθενείς με κορονοϊό στην Δαμασκό έφθασαν σε κορεσμό και το ποσοστό πληρότητας ανήλθε στο 100%, ανακοίνωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την αρχή της πανδημίας, είναι η πρώτη φορά που οι συριακές αρχές κάνουν μια τέτοια ανακοίνωση, παρότι πρόσφατα έκαναν λόγο για αύξηση των μολύνσεων και κάλεσαν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα πρόληψης.

“Το ποσοστό πληρότητας των κλινών στις ΜΕΘ για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία ανήλθε στο 100% στη Δαμασκό”, ανακοινωσε ο διευθυντής του τμήματος εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Υγείας, Ταουφίκ Χασάμπα, όταν ρωτήθηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

“Ορισμένος αριθμός ασθενών που μολύνθηκαν από τον ιό και που χρειάζονταν νοσηλεία σε ΜΕΘ διακομίστηκαν σε άλλες επαρχίες” διευκρινίζει ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας “μια απότομη αύξηση της τοπικής εξάπλωσης” του ιού.

Οι περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της Δαμασκού –σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους — έχουν επισήμως καταγράψει 16.776 κρούσματα κορονοιού, από τα οποία περισσότεροι από 1.000 θάνατοι.

Γιατροί και οργανώσεις του ΟΗΕ εκτιμούν ωστόσο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι πολύ πιο υψηλός κυρίως λόγω του περιορισμένου αριθμού των τεστ.

Η Δαμασκός εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου να αποκτήσουν το εμβόλιο.

Σε έναν πρώτο χρόνο, ο ΠΟΥ, η Unicef και η Συμμαχία του Εμβολίου (Gavi) έχουν στόχο να παράσχουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για την κάλυψη του 3% του πληθυσμού στις περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και σε αυτές της βορειοανατολικής Συρίας (υπό κουρδικό έλεγχο).

“Η πρώτη χορήγηση εμβολίων προβλέπεται έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2021 ή το προσεχές τρίμηνο το αργότερο”, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), σε έκθεση του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα