Συρία: Το Βερολίνο απελαύνει τον πρεσβευτή της Δαμασκού

default image

Διαβάστε για τις απελάσεις των πρεσβευτών της Συρίας και για τη διεθνή κατακραυγή μετά τη σφαγή στη Χούλα

Η Γερμανία απελαύνει τον πρεσβευτή της Συρίας στο Βερολίνο, διαμαρτυρόμενη μ’ αυτό τον τρόπο για το φόνο τουλάχιστον 108 ανθρώπων στην πόλη Χούλα της κεντρικής Συρίας. Ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλά παιδιά και άμαχοι.

Ο Σύρος πρεσβευτής Ράντουαν Λούτφι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα του ανακοινωθεί πως έχει στη διάθεσή του 72 ώρες για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία η οποία εντός της ημέρας θα απελάσει τον Σύρο πρεσβευτή, ενώ η Αυστραλία έχει ήδη προβεί σε απομάκρυνση του πρεσβευτή της Συρίας στη χώρα. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν η Ιταλία και η Βρετανία.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, ενώ χθες 64, ανάμεσά του 36 στρατιώτες σε συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες για εκρήξεις στο χωριό Τάλντο, κοντά στη Χούλα.

Σήμερα, ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας Κόφι Ανάν εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη σφαγή της Χούλα που έδωσε τη χαριστική βολή στο ειρηνευτικό του σχέδιο και οδήγησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει τη Δαμασκό.

“Είμαι συγκλονισμένος και σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα…”, δήλωσε ο Κόφι Ανάν κατά την άφιξή του στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Κόφι Αναν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, τον επικεφαλής των παρατηρητών στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, καθώς και με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του συριακού καθεστώτος Ουάλιντ Μουάλεμ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κόφι Ανάν και τον στρατηγό Μουντ χθες παρουσίασε “την αλήθεια για αυτό που συμβαίνει στη Συρία και τις επιθέσεις εναντίον της τάξης που έχουν στόχο να σπείρουν το χάος, παρά τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν εδώ και μερικές εβδομάδες”.

Οργή και αποτροπιασμός

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες για τρίτη συνεχή ημέρα στη Συρία μετά τη σφαγή της Χούλα.

Στην Χαμπίτ, της επαρχίας Ιντλεμπ, ένα πανό έγραφε: “Ο ΟΗΕ μας σκοτώνει”, καθώς αυξάνεται η οργή του πληθυσμού για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το συριακό καθεστώς για την επίθεση της Χούλα, καταγγέλλοντας σε απόφαση η οποία ελήφθη ομοφώνως “τους βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και το πυροβολικό του καθεστώτος εναντίον κατοικημένης συνοικίας”.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας “απαίτησε” από τη Δαμασκό να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων πυροβολικού και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις πόλεις “κατ΄εφαρμογήν του σχεδίου Ανάν”.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου επαναδιατύπωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας και τον επιφόρτισαν με τη μεταφορά των απαιτήσεών τους στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η Ρωσία ενέκρινε την απόφαση, ωστόσο τόνισε ότι “και οι δύο πλευρές” ενέχονται στη σφαγή της Χούλα, ενώ κατηγόρησε ορισμένες χώρες ότι τροφοδοτούν τη βία στη Συρία για να επιτύχουν αλλαγή καθεστώτος.

“Δεν υποστηρίζουμε την συριακή κυβέρνηση. Υποστηρίζουμε το σχέδιο του Κόφι Ανάν”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο ουδέποτε ετέθη σε εφαρμογή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός τη Βρετανίας Τζέιμς Κάμερον συμφώνησαν “να εντείνουν την πίεση” επί του Μπασάρ αλ Ασαντ και επιβεβαίωσαν την προσεχή τρίτη διάσκεψη “Των Φίλων του Συριακού Λαού” στο Παρίσι.

Χθες το βράδυ, ο πάπας Βενέδιτκος XVI εξέφρασε την οδύνη του και την τεράστια ανησυχία του για τη σφαγή και κάλεσε τις θρησκευτικές κοινότητες της Συρίας να συνεργασθούν για να επιστρέψει η ειρήνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα