Συριακά μαχητικά παρενόχλησαν τρία τουρκικά F-16, την ώρα που τα Ρωσικά βομβαρδίζουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους

default image

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι Συριακά μαχητικά παρενοχλούν Τουρκικά F-16 στα εναέρια σύνορα των δυο χωρών. Ο συριακός στρατός προωθείται προς τα δυτικά με τη βοήθεια της Χεζμπολάχ και η ρωσική αεροπορία βομβαρδίζει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, με έναν νέο τύπο βομβών διασποράς (Pics+ Vid)

Συριακά μαχητικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά F-16 κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία το Σάββατο, ανακοίνωσαν σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα τρία τουρκικά αεροσκάφη μετείχαν σε έναν σχηματισμό συνολικά 12 μαχητικών F-16 που εκτελούσαν περιοπολία στα σύνορα όταν παρενοχλήθηκα, για δύο λεπτά, από πυραυλικά συστήματα από τη Συρία. Παρενοχλήθηκαν επίσης για 35 δευτερόλεπτα από δύο πολεμικά αεροσκάφη τύπου SU-22 και ένα SU-24, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Τουρκία κατήγγειλε δύο παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά, υποστηρίζοντας επίσης ότι ένα αεροσκάφος MIG-29 παρενόχλησε επίσης τις εναέριες περιπολίες της. Οι εξελίξεις αυτές χαρακτηρίστηκαν από το ΝΑΤΟ “εξαιρετικά επικίνδυνες” και “απαράδεκτες”.

Η ρωσική αεροπορία βομβαρδίζει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο στρατός προωθείται προς τα δυτικά

Η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 64 επιχειρήσεις στη Συρία το τελευταίο 24ωρο, καταστρέφονταν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες πυρομαχικών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Συνολικά καταστράφηκαν 53 οχυρωμένες θέσεις των τζιχαντιστών στις επαρχίες Χάμα, Λαττάκεια, Ιντλίμπ και Ράκα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

 

Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν επίσης μια βιντεοδιάσκεψη με Αμερικανούς ομολόγους τους για να συζητήσουν την ασφάλεια των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη των συμμάχων του της λιβανικής Χεζμπολάχ, προωθήθηκε στη δυτική Συρία μετά τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας σε περιοχές γύρω από έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει μεταξύ τους τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Ο στρατός και οι άνδρες της Χεζμπολάχ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Ταλ Σκικ, μια ορεινή περιοχή στην επαρχία Ιντλίμπ. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας, το SANA.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό ενώ 50 “μαχητές του εχθρού” σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρισμούς. Το Παρατηρητήριο και το τηλεοπτικό κανάλι του Λιβάνου al-Mayadeen ανέφεραν ότι σκοτώθηκε και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

 

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τον Στρατό της Κατάκτησης, μια συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων στις οποίες περιλαμβάνεται και το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Δαμασκό με τη Χομς, τη Χάμα και το Χαλέπι στα βόρεια είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των πιο πυκνοκατοικημένων περιοχών της Συρίας.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί έναν νέο τύπο βομβών διασποράς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ή ότι παρέδωσε στις συριακές ένοπλες δυνάμεις ένα νέο, πιο αποτελεσματικό τύπο βομβών διασποράς αφότου επενέβη ευθέως στον πόλεμο στη Συρία.

 

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αυτός ο νέος τύπος όπλου χρησιμοποιήθηκε σε μια αεροπορική επιδρομή στις 4 Οκτωβρίου κοντά στην κοινότητα Κάφαρ Χάλαμπ, στα νοτιοδυτικά του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία.

Το HRW διευκρίνισε ότι δεν μπόρεσε να καθορίσει αν για την επίθεση αυτή ευθύνονταν οι Ρώσοι ή ο συριακός στρατός.

“Είναι ανησυχητικό να χρησιμοποιείται στη Συρία ένας άλλος τύπος βομβών διασποράς, λόγω του κακού που μπορεί να προκαλέσουν (τα όπλα αυτά) στους πολίτες τα επόμενα χρόνια” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Ναντίμ Χούρι, ο αναπληρωτής διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή. “Ούτε η Συρία ούτε η Ρωσία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα και οι δύο χώρες θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ενταχθούν στη διεθνή συνθήκη που τα απαγορεύει”, πρόσθεσε.

 

Το HRW είχε αναφέρει από τα μέσα του 2012 ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν βόμβες διασποράς ενώ υποστηρίζει ότι από τα μέσα του 2014 τις χρησιμοποιεί και το Ισλαμικό Κράτος. Αυτού του είδους οι βόμβες μπορεί να εκτοξευτούν από το πυροβολικό ή να ριφθούν από αεροσκάφη.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα