Τα επόμενα βήματα μετά το νέο ναυάγιο στο Κυπριακό

Τα επόμενα βήματα μετά το νέο ναυάγιο στο Κυπριακό

Χωρίς αποτέλεσμα μετά από 10 ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Η στάση της Τουρκίας, που επιμένει σε εγγυήσεις και στρατό κατοχής. Το μέλλον Αναστασιάδη και η απογοήτευση του ΓΓ του ΟΗΕ

“Δεν είναι θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι το τέλος του δρόμου”, χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κυπριακό, μετά από 10 ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων στο Κρανς Μοντάνα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία και πίεζε μέχρι την τελευταία στιγμή να ταξιδέψουν εκεί και οι τρεις πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση. Το χθεσινό δείπνο διήρκησε πέντε ώρες, ολοκληρώθηκε στις 03.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής και η απογοήτευση του Αντόνιο Γκουτιέρες ήταν εμφανής, όταν κλήθηκε να σημάνει το τέλος της διάσκεψης.

“Υπάρχουν βασικές διαφορές και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε” είπε.

Είναι φανερό ότι η αιτία του ναυαγίου είναι το κεφάλαιο που αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Η τουρκική πλευρά ζήτησε οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις να κρατήσουν τα δικαιώματά τους και να το ξαναδούμε μετά από 15 χρόνια, ενώ σε ότι αφορά την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, επέμενε σε μείωση του αριθμού των στρατευμάτων και όχι σε πλήρη αποχώρηση.

Κατηγόρησε μάλιστα την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν έκανε ούτε μια στιγμή πίσω στην πάγια θέση της που ήταν “μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζητούσε μάλιστα πρωτογενές δίκαιο και ίση μεταχείριση, ενώ έδινε πίσω την πόλη της Μόρφου.

Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό

Στη λήξη δίχως αποτέλεσμα της Συνόδου για το Κυπριακό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά την πραγματοποίηση του ναμαζιού της Παρασκευής. Ο Γιλντιρίμ καταφέρθηκε εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι δεν επέδειξε “εποικοδομητική συμπεριφορά για λύση”, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη την ευθύνη για την αποτυχία του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

“Η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε ξεκάθαρα στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και στις άλλες εγγυήτριες χώρες ότι είναι αυτή που επιθυμεί την λύση με ειλικρίνεια. Αλλά η μονόπλευρη ένταξη της νότιας Κύπρου μετά το δημοψήφισμα του 2004 ετοίμασε το σημερινό υπόβαθρο.

Η νότια Κύπρος με την άνεση του μέλους της ΕΕ δεν επέδειξε την αναμενόμενη εποικοδομητική στάση για επίλυση.

Εμείς παραμένουμε ανυποχώρητοι στα θέματα ασφάλειας και τις εγγυήσεις και δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης σε αυτά , σε όποια λύση και αν φτάσουμε, σε ότι και να συμφωνήσουμε για να μην έχουμε και πάλι τις οδύνες του παρελθόντος.

Η Τουρκία θα εξαντλήσει μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο για να υπερασπίσει τα δίκαια των αδελφών μας στην ΤΔΒΚ. Εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε εποικοδομητικοί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί ενώπιον του ΟΗΕ ή και άλλων φορέων. Κι αν δεν συμβεί δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η ζωή συνεχίζεται. θα συνεχίσουμε να πράττουμε τα δέοντα για την ΤΔΒΚ.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα στην μονομερή εξόρυξη των φυσικών πόρων” ανέφερε ο Γιλντιρίμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκρινε νωρίτερα σήμερα ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων έδειξε ότι «δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση εντός των παραμέτρων της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ», κατά δηλώσεις του που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό:

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες θα βρίσκεται σήμερα στο Αμβούργο στη σύνοδο των G 20 και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ηγέτες.

Τη Δευτέρα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον θα βρίσκεται στην Άγκυρα και το Κυπριακό θα βρίσκεται στην ατζέντα του. Σημαντική παράμετρος στο παζλ των εξελίξεων είναι και το ενεργειακό καθώς ο Γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TOTAL θα ξεκινήσει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, εξέλιξη που δεν χαροποιεί την Άγκυρα. Ήδη το πλωτό γεωτρύπανο West Capella της εταιρείας έχει καταπλεύσει στην περιοχή και έχουν εκδοθεί οι σχετικές NAVTEX.

Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, τώρα η προσοχή θα στραφεί και στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Το ερώτημα είναι εάν ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι και πάλι υποψήφιος καθώς έχει δεχτεί κριτική για τους χειρισμούς του.

Επίσης είναι πιθανό ο Έσπεν Μπαθ Άιντε να κλείσει το κύκλο του ως ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ καθώς τον Σεπτέμβριο θα γίνουν εκλογές στη χώρα του τη Νορβηγία και επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Στις 19 Ιουλίου ο Νορβηγός αξιωματούχος θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Νορβηγία.

(Φωτό: AP Photo/Πέτρος Καρατζιάς)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα