Τα Panama Papers έβγαλαν τους Ισλανδούς στο δρόμο

default image

Την παραίτηση του Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Ρέικιαβικ. Τι απαντά ο Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Ρέικιαβικ, μετά τις αποκαλύψεις των “Panama Papers”.

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας απέκλεισε πάντως ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του μετά την εμπλοκή του στο διεθνές σκάνδαλο.

“Δεν εξέτασα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ εξαιτίας αυτού και δεν θα παραιτηθώ”, είπε ο Ισλανδός πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Stod 2.

Η αριστερή αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του αμέσως μετά τη διαρροή των εγγράφων που δείχνουν ότι το 2007 είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους. Η σύζυγός του, η Άννα Σιγκούρλαουγκ Παλσντότιρ, είχε αποκαλύψει αυτοβούλως στα μέσα Μαρτίου την ύπαρξη της εταιρείας Wintris η οποία διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της. Αρνείται κατηγορηματικά ωστόσο οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το International Consortium of Investigation Journalists (ICIJ, Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εν λόγω εταιρείας. Όταν εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2009, παρέλειψε να την δηλώσει στο “πόθεν έσχες” του.

Περίπου 24.000 άνθρωποι, σε μια χώρα 320.000 κατοίκων, είχαν υπογράψει μέχρι σήμερα το απόγευμα ένα διαδικτυακό αίτημα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής ενώ αργότερα απόψε αναμένεται να οργανωθεί νέα διαδήλωση. Θυμίζουμε τέλος πως χθες, ο πρωθυπουργός αποχώρησε από συνέντευξη στην οποία ερωτήθηκε για την εμπλοκή του ονόματός του στα περίφημα Panama Papers.

Η όλη συζήτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, που δήλωσε πως ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε άλλο θέμα συζήτησης για να τον παγιδέψει, ενώ επέμεινε πως όλα τα έσοδα που βγήκαν στον Παναμά είχαν προηγουμένως δηλωθεί στη φορολογική του δήλωση κάτι που θα διερευνηθεί.

Θυμίζουμε πως η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ζήτησε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μετά τη χρεωκοπία της, έχει αρχίσει να απαλλάσσεται από τα ίχνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον εξελέγη το 2013 υποσχόμενος να απομακρυνθεί από τις πρακτικές που οδήγησαν την Ισλανδία σε διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και έκτοτε έχει ορκισθεί πίστη στην ισλανδική κορώνα.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ruv, η συνταγματική επιτροπή του ισλανδικού κοινοβουλίου θα συνέλθει εντός της εβδομάδας για να εξετάσει το θέμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα